Twee kariatiden gevonden bij tombe Amphipolis

1 minuut leestijd
Grieks ministerie van Cultuur
Grieks ministerie van Cultuur

Grieks ministerie van Cultuur
Foto: Grieks ministerie van Cultuur
Bij grootschalige opgravingen in Amphipolis – waar vorige maand een grote eeuwenoude graftombe werd blootgelegd – hebben archeologen twee kariatiden gevonden.


Kariatiden zijn vrouwenbeelden die gebruikt worden als pilaren of pilasters, zoals bijvoorbeeld bij het Erechtheion op de Acropolis in Athene.

De standbeelden werden ontdekt bij de binneningang van de graftombe, die dateert uit 350 tot 300 voor Christus. Waarschijnlijk fungeerden ze als wachters. De linkerarm van de ene en de rechterarm van de andere kariatide zijn zo aangebracht dat ze de toegang tot de graftombe lijken te weigeren.

De twee marmeren vrouwfiguren dragen een lange tuniek en hebben gekruld haar dat tot op de schouders valt. Van één van de beelden ontbreekt het gezicht terwijl het bij de andere kariatide nog bijna geheel intact is.

De beelden zijn gemaakt uit marmer dat afkomstig is van het nabijgelegen eiland Thassos. De gebruikte techniek is dezelfde als bij twee sfinxen die eerder op de site werden gevonden. Op de beelden zijn ook sporen te zien van een rode en blauwe kleur. In het plafond van de ruimte vonden archeologen een marmeren tegel met daarop een rozet in de kleuren rood, geel en blauw.

Alexander de Grote

Archeologen zijn al twee jaar bezig met opgravingen in Amphipolis. In augustus werd de eeuwenoude graftombe van 590 meter lang gevonden. Hoe meer er hiervan wordt blootgelegd, hoe groter ook de hoop is dat het graf en zijn schatten nog ongeschonden zijn.

De vondst van de kariatiden sterkt de vermoedens dat het gaat om een zeer belangrijke graftombe. Griekse media speculeren dat het mogelijk gaat om het graf van Alexander de Grote, maar experts vinden dat te voorbarig.

~ Natascha NeefParakalo

Lees ook: Graf Alexander de Grote gevonden?

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×