Tweeduizend jaar oude oogzalf gevonden in scheepswrak

In een tweeduizend jaar oud scheepswrak voor de kust van Toscane hebben archeologen een zalfje gevonden. Onderzoekers denken dat het om een geneesmiddel voor de ogen gaat.

Het zalfje werd gevonden in de resten van de Relitto del Pozzino, een scheepswrak dat voor de Toscaanse kust ligt. Dit wrak werd in 1974 ontdekt en sinds die tijd zijn er al veel spullen uit het wrak boven water gehaald.

Nu is er dus een klein potje gevonden met daarin een beetje zalf. In dit zalfje zijn onder meer sporen van zink, zetmeel, hars en plantenresten aangetroffen en de onderzoekers gaan er daarom van uit dat het om een medicijn voor de ogen gaat.

Vermoed wordt dat de zalf destijds op de oogleden werd aangebracht. De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in een publicatie van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen PNAS.

- advertentie -

In het wrak van de Relitto del Pozzino zijn eerder ook al verschillende pillen gevonden. Deze geneesmiddelen bevatten onder meer sporen sporen van wortel, peterselie, alfalfa en selderij.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: