Tweeduizend jaar oude oogzalf gevonden in scheepswrak

In een tweeduizend jaar oud scheepswrak voor de kust van Toscane hebben archeologen een zalfje gevonden. Onderzoekers denken dat het om een geneesmiddel voor de ogen gaat.

Het zalfje werd gevonden in de resten van de Relitto del Pozzino, een scheepswrak dat voor de Toscaanse kust ligt. Dit wrak werd in 1974 ontdekt en sinds die tijd zijn er al veel spullen uit het wrak boven water gehaald.

Nu is er dus een klein potje gevonden met daarin een beetje zalf. In dit zalfje zijn onder meer sporen van zink, zetmeel, hars en plantenresten aangetroffen en de onderzoekers gaan er daarom van uit dat het om een medicijn voor de ogen gaat.

Vermoed wordt dat de zalf destijds op de oogleden werd aangebracht. De wetenschappers hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in een publicatie van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen PNAS.

- advertentie -

In het wrak van de Relitto del Pozzino zijn eerder ook al verschillende pillen gevonden. Deze geneesmiddelen bevatten onder meer sporen sporen van wortel, peterselie, alfalfa en selderij.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: