Typhon – Monsterlijke reus onder de vulkaan de Etna

Nam het op tegen de Olympische goden
2 minuten leestijd
Typhon volgens Wenceslas Hollar
Typhon volgens Wenceslas Hollar (1)

Typhon (of Typhoeus) is een monsterlijke reus uit de Griekse mythologie met honderd drakenkoppen. Nadat hij op een dag werd verslagen door de Olympische oppergod Zeus belandde hij onder de vulkaan de Etna.

Typhon op een Etruskische muurschildering
Typhon op een Etruskische muurschildering
Typhon kwam voort uit oermoeder Gaea en de Tartarus, het meest duistere en onherbergzame deel van de Griekse onderwereld. Kort hiervoor waren Gaea’s kinderen, de Titanen, door Zeus en de andere Olympische goden verslagen en verbannen naar de onderwereld. Gaea kon dit niet verkroppen en baarde uit wraakzucht daarom het monster Typhon.

Het slangachtige wezen had maar liefst vier voeten en honderd vuurspuwende drakenkoppen met zwarte tongen en vlammende ogen. Typhon was vastbesloten de Olympische goden te verslaan en de heerschappij over het heelal in handen te krijgen. Zeus, die de touwtjes na de Titanenstrijd net stevig in handen had, besloot het zelf op te nemen tegen de reus.

Volgens een lezing werd Typhon relatief eenvoudig uitgeschakeld door Zeus. De olympische oppergod was zo boos op de arrogante reus dat hij de aarde liet trillen en de reus vervolgens met donderslagen uitschakelde. het monster werd hierna weer in de Tartarus geworpen. Daar bracht hij vanaf dat moment schadelijke winden voort, die bekend kwamen te staan als tyfonen (of cyclonen).

Uitbarsting van de vulkaan Etna, 7 september 2007
Uitbarsting van de vulkaan Etna, 7 september 2007 (CC BY-SA 3.0 – Erwinh – wiki)

Etna

Een andere mythe vertelt dat Zeus veel meer moeite had om de reus te verslaan. Aanvankelijk ging de strijd tussen de leider van de Olympische goden en de reus Typhon nog gelijk op, maar op een bepaald moment kwam Zeus zelfs zonder zijn gevreesde bliksemschichten te zitten en zocht hij gewond zijn toevlucht in een grot. De god Hermes schoot hem toen te hulp. Zeus keerde vervolgens terug naar de berg Olympus waar hij nieuwe bliksemschichten haalde. Hierna schakelde hij zijn vijand met hulp van de Moiren (godinnen van het noodlot) en het mythische wezen Aegipan alsnog uit. Typhon werd hierbij begraven onder het eiland Sicilië. Soms werd beweerd dat dit de reden was voor de vulkanische uitbarstingen van de vulkaan de Etna aldaar. De reus werd zo dus de personificatie van vulkanische activiteit.

Kinderen

Met zijn vrouw Echidna schonk Typhon het leven aan verschillende andere monsters, waaronder de hellehond Cerberus, de negenkoppige waterslang Hydra, de Chimaera, de hond Orthros en de Sphinx. De reus is door latere auteurs wel eens geïdentificeerd met de Egyptische god Seth.

Bronnen

-https://www.britannica.com/topic/Typhon
-De grote mythologie encyclopedie – Arthur Cotterell red. (Veltman) p.89
-Griekse mythologie encyclopedie – Guus Houtzager (R&B) p.249-250
-Griekse mythologie en godenverering – Maria Mauromataki (Chaitali) p.28
-Mythologie – C. Scott Littleton (Librero) p.149

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×