Dark
Light

Lászlo József Bíró (1899-1985) – Uitvinder van de balpen

Auteur:
1 minuut leestijd

De balpen is uitgevonden door de Hongaarse journalist Lászlo József Bíró. Hij deed zijn uitvinding in de jaren dertig van de vorige eeuw. In 1938 ontving hij patent.

Lászlo BíróEigenlijk deed de Hongaar de uitvinding samen met zijn broer Georg. Beiden ergerden zich over de ongemakken van de vulpen. Ze ergerden zich onder meer over het feit dat het lang duurde voor de inkt droogde. Bij een bezoek aan een drukkerij constateerde Bíró dat drukinkt veel sneller droogde. De journalist probeerde deze inkt te gebruiken in een vulpen, maar dat werkte niet. Daarvoor was de inkt te dik.

Kogeltje

Samen met zijn broer ontwikkelde hij hierna een pen met een nieuwe punt én een kogeltje dat het inktreservoir afsloot en de inkt verspreidde over het papier. Vanaf dat moment kwam de inkt dus niet meer direct op het papier, maar via het kogeltje.

BalpenVijf jaar nadat de broers László en Georg hun uitvinding hadden gepatenteerd (1943) vertrokken ze naar Argentinië. Hier richtten ze het bedrijf Biro Pens of Argentina op. Vijf jaar later werd het patent verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Parker Pen Company. Het Franse bedrijf BIC bracht de balpen vanaf 1950 op de markt voor een groot publiek. Deze balpennen worden nog steeds veel gebruikt.

De Argentijnen noemen de balpen nog steeds ook wel birome, naar de man die het voorwerp uitvond.

Advertentie voor de balpen van de Hongaar
Advertentie voor de balpen van de Hongaar
×