Unieke foto’s van Den Haag in oorlogstijd

1 minuut leestijd

wim-berssenbrugge-woiiRecent werd een serie foto’s ontdekt die Wim Berssenbrugge tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag maakte. De foto’s worden vanaf 5 mei geëxposeerd bij het Haags Historisch Museum.

Hoe zag Den Haag er tijdens de Tweede Wereldoorlog uit? De foto’s van Wim Berssenbrugge (1918-2007) geven een uniek inkijkje. Zo maakte hij in de buurt van het Vredespaleis bijvoorbeeld een spectaculaire foto van een opstijgende V2-raket. Hoewel er meer dan duizend exemplaren van deze raketten vanuit dichtbevolkt Haags gebied richting Londen werden afgevuurd, zijn er geen andere foto’s van deze lanceringen bekend.

Berssenbrugge maakte daarnaast onder meer foto’s in de Haagse wijk Bezuidenhout die het slachtoffer werd van een geallieerd bombardement. Op 3 maart 1945 werd een deel van de wijk weggevaagd. Ruim vijfhonderd Hagenaars vonden de dood en circa 30.000 personen werden dakloos. Berssenbrugge legde de catastrofale gevolgen van het door verkeerde coördinaten aangestuurde bombardement met zijn camera vast.

Fotograaf Wim Berssenbrugge was tijdens de oorlog actief voor het verzet. Zijn verzetsgroep hield zich met name bezig met spionagewerkzaamheden. Zo werd bijvoorbeeld informatie doorgespeeld aan de autoriteiten in Londen over lanceerplaatsen van V-2 raketten.

Ook andere, vaak bekende plekken in Den Haag, werden door Berssenbrugge in kleur vastgelegd: de euforie tijdens de intocht van de geallieerden, de voedseldroppings en de verbranding van een complete inventaris van een Haags NSB-kantoor. Bij de tentoonstelling wordt een educatief programma aangeboden voor het voortgezet onderwijs en vinden publieksactiviteiten plaats. De tentoonstelling loopt van 5 mei tot en met 26 september 2010.

De tentoonstelling in het Haags Historisch Museum heeft de titel Oorlog en Bevrijding in 3-D. Foto’s van Den Haag van Wim Berssenbrugge en besteedt aandacht aan de verzetsactiviteiten van Berssenbrugge.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×