Dark
Light

Universiteit Leiden koopt gedetailleerde kaart van Suriname uit 1830

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van de Surinaamse manuscriptkaart uit 1830
Detail van de Surinaamse manuscriptkaart uit 1830 (Universitaire Bibliotheken Leiden)

De Universitaire Bibliotheken van Leiden (UBL) hebben een bijzondere kaart gekocht van Suriname. Het gaat om een zogenoemde manuscriptkaart uit 1830 van bijna tweeënhalve meter lang. De kaart is met de hand getekend door Helmuth Hendrik Hiemcke, een landmeter in dienst van het koloniale bestuur.

De kaart laat Suriname zien in een periode dat de plantagesamenleving over haar hoogtepunt heen was. Doordat hij nooit in druk verscheen was hij vrijwel onbekend. De UBL spreekt van een “waardevolle bron voor de geschiedenis van Suriname in de laatste decennia van de slavernij”.

De verworven kaart wordt toegevoegd aan de Bodel Nijenhuiscollectie waarin veel meer handgetekend koloniaal kaartmateriaal uit het Caribisch gebied te vinden is. De UBL:

“In de kaartencollecties bevindt zich een aanzienlijke hoeveelheid kaarten met betrekking op Suriname, daterend van het begin van de Nederlandse aanwezigheid in de zeventiende eeuw tot heden. Alle belangrijke gedrukte overzichtskaarten van de plantages zijn aanwezig. De verworven kaart van Hiemcke maakt deze reeks compleet.”

De Surinaamse manuscriptkaart uit 1830
De Surinaamse manuscriptkaart uit 1830 (Universitaire Bibliotheken Leiden)

Conservator Martijn Storms ontdekte de manuscriptkaart enige tijd geleden in een antiquariaat in Maastricht. Hij werd onder meer getroffen door de omvang en de gedetailleerdheid van de kaart.

“Het laat het land zien in de laatste decennia voor de afschaffing van de slavernij, een periode waarover relatief weinig bekend is.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×