Van Drees tot Frank Sinatra

1 minuut leestijd

Help Holland - Give for dutch war relief (Bevrijdingsmuseum)
Help Holland – Give for dutch war relief (Bevrijdingsmuseum)
De jaren van wederopbouw

De oorlog was voorbij, de toekomst stond voor de deur. Maar hoe zagen de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog er eigenlijk uit? Met een speciale tentoonstelling, getiteld Van Drees tot Frank Sinatra staat het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de komende maanden stil bij de geschiedenis van de wederopbouw.


Wat het museum betreft zijn de tweede helft van de jaren veertig en het begin van de jaren vijftig erg boeiend, maar krijgen ze vaak te weinig aandacht.

“Ingeklemd tussen het einde van de oorlog, de periode van economische voorspoed, de verzorgingsstaat en de consumptiemaatschappij, vormen deze jaren een belangrijk scharnierpunt in de twintigste-eeuwse geschiedenis.”

In de nieuwe tentoonstelling zet het Bevrijdingsmuseum de na-oorlogse periode in de schijnwerpers. Er is onder meer aandacht voor de aanpak van de puinhopen, de doorbraakpogingen in de politiek, de drang naar moreel herstel, de verhouding met onze Duitse buren, Nederlands-Indië, het Marshallplan, de beginnende Koude Oorlog en de samenwerking in Europa. Het museum:

“Het tijdperk van premier Drees begon, Annie M.G. Schmidt startte haar radiocarrière, coca-cola, jazz & swing kregen Nederland in zijn greep en de ANWB zette het toerisme op de kaart. Nieuwe muziek, nieuwe mode, maar ook het debat over hoe Nederland weer groot moest worden.”

Bezoekers van de tentoonstelling belooft het museum “een feest van herkenning”. De tentoonstelling kwam mede tot stand in samenwerking met American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen en NTR Na de Bevrijding, een televisieserie die vanaf eind januari op Nederland 2 wordt uitgezonden.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×