Veel west-Europese landen ontvingen vanaf 1947 Amerikaanse steun uit het zogenaamde Marshallplan. De hulp moest de economieën weer aan de gang helpen.
Onder containmentpolitiek wordt de Amerikaanse politiek verstaan in Europa, ten tijde van het presidentschap van Harry Truman (1884-1972). De term ‘containment’ betekent indamming. Het doel was om de expansie van het communisme in Europa – en later in Azië – in te dammen.
De 33e president van de Verenigde Staten. Gedurende zijn presidentschap maakte hij het eind van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en een groot deel van de Koreaanse Oorlog mee. Daarnaast gaf hij opdracht tot het gooien van atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.
Met het naar hem vernoemde Marshallplan gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George Marshall (1880-1959) de West-Europese economie na de Tweede Wereldoorlog een impuls.
De uitdrukking 'iets aan de kaak stellen' houdt in dat je iets in de openbaarheid brengt wat je niet bevalt, bijvoorbeeld sociale misstanden of onethische praktijken. Minder bekend is dat je ook personen aan de kaak kunt stellen.
De jaren van wederopbouw De oorlog was voorbij, de toekomst stond voor de deur. Maar hoe zagen de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog er eigenlijk uit? Met een speciale tentoonstelling, getiteld Van Drees tot Frank Sinatra staat het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek de komende maanden stil bij de geschiedenis van de wederopbouw.
Drees had als minister-president vanaf 1948 de leiding over een reeks kabinetten die moest afrekenen met de naweeën van de Duitse bezetting. Ons land, evenals geheel West-Europa, kreeg daarbij de steun van de Verenigde Staten, die Europa niet ten prooi wilden laten vallen aan het communisme en dus zo snel mogelijk weer op de been wilden helpen. Tussen 1948 en
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in de periode 1949-1953: Dean Acheson. Democraat.
Na de Tweede Wereldoorlog wil Amerika de West-Europese economie uit het slop halen. De minister van buitenlandse zaken van dat land – George Marshall – doet daarom een voorstel voor het zogenaamde European Recovery Program. Het plan wordt beter bekend onder de naam Marshall-plan.
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die door middel van het naar hem vernoemde Marshallplan de West-Europese economie na de Tweede Wereldoorlog een impuls gaf. Hiervoor ontving hij in 1953 de Nobelprijs voor de vrede.