Van Gogh Museum heeft nieuwe inrichting

2 minuten leestijd
De nieuwe opzet van het museum (Floris Visualisaties / VGM)
De nieuwe opzet van het museum (Floris Visualisaties / VGM)

Het Van Gogh Museum heeft sinds deze week een andere museale inrichting. In de nieuwe presentatie van de vaste collectie staat de ontwikkeling van Vincent van Gogh centraal.

Er zijn heel wat veranderingen. Zo is het verhaal van Vincent van Gogh bijvoorbeeld opgebouwd in verschillende hoofdstukken. In elk hoofdstuk staat één sleutelwerk centraal. Het gaat dan om een werk dat de artistieke ambities van de kunstenaar op dat moment het beste verbeeldt.

In het hoofdstuk ‘Boerenschilder’ is het sleutelwerk bijvoorbeeld De aardappeleters (1885) en in het hoofdstuk ‘Bloeiperiode’, dat vooral stilstaat bij Van Goghs leven op het Zuid-Franse platteland, is het sleutelwerk ‘Zonnebloemen’ (1889).

De topstukken hebben ook meer ruimte gekregen. Ze hebben een eigen wand. Volgens het museum komen de werken daardoor meer tot hun recht en kunnen ze een centrale rol innemen in het verhaal. Het Van Gogh Museum:

“Voor ieder hoofdstuk is een wandkleur gekozen die past bij de sfeer van het onderwerp en bij de kunst die erop gepresenteerd wordt. Het is dus gedaan met de traditionele witte museumwand: de muren zijn geschilderd in uitgesproken kleuren.”

Het museum zegt in de nieuwe opzet voor het eerst het “volledige verhaal” centraal te stellen.

“Het kunstenaarschap, de context, de persoonlijke ambities, de emoties, de mythes en zijn invloed tot op de dag van vandaag. Al deze facetten hebben bijgedragen aan de roem van Van Gogh. Door het hele gebouw heen wordt de vaste collectie als eenheid gepresenteerd en wordt antwoord gegeven op de vraag wat Van Gogh zo universeel aantrekkelijk maakt voor een miljoenenpubliek.”

Onthulling van een portret van Van Gogh door familie van de kunstenaar (Jan Kees Steenman / VGM)
Onthulling van een portret van Van Gogh door familie van de kunstenaar (Jan Kees Steenman / VGM)

Brieven en tekeningen

In de nieuwe vaste presentatie zijn ook verschillende originele brieven van de kunstenaar te bewonderen en via een koptelefoon kunnen bezoekers naar voorgelezen fragmenten luisteren. Ook in de begeleidende teksten in de hele inrichting is in veel gevallen geput uit Van Goghs eigen woorden. Volgens het museum stappen bezoekers hierdoor “in de gedachtewereld van Van Gogh”.

Ook is voor het eerst in het museum permanent aandacht voor Van Goghs getekende oeuvre.

“Van Gogh was een groot tekenaar en maakte in totaal zo’n 1.100 tekeningen, waarvan de helft in het Van Gogh Museum wordt bewaard. Vanwege hun lichtgevoeligheid kunnen de tekeningen slechts beperkt worden getoond. Door middel van een steeds wisselende selectie van circa acht tekeningen zijn zowel enkele van zijn meest ambitieuze bladen als bijzondere schetsen en voorstudies te zien.”

Mythes

Zelfportret Vincent van Gogh
Zelfportret Vincent van Gogh
Over Vincent van Gogh gaan veel verhalen rond en een heel aantal daarvan kan betiteld worden als een broodje aap. Het museum heeft besloten in de nieuwe opstelling aandacht te besteden aan de verschillende mythes.

In de nieuwe opzet verder onder meer aandacht voor de kunstenaars met wie Van Gogh optrok en door wie hij zich liet inspireren. Het museum:

“Voorheen werd het werk van andere kunstenaars apart getoond van de werken van Van Gogh. In de nieuwe inrichting worden de werken van zijn voorbeelden en tijdgenoten ingepast in het verhaal over Van Goghs kunstenaarschap, waardoor de samenhang duidelijker wordt en de bezoeker in staat wordt gesteld deze kunst door de ogen van Van Gogh te bekijken.”

Bezoekers mogen in het museum vanaf nu overigens geen foto’s meer maken. Het Van Gogh Museum had hier even mee geëxperimenteerd, maar er bleken veel bezoekers te zijn die zich hier aan stoorden. Daarom is besloten het niet meer toe te staan.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×