Dark
Light

Van Gogh Museum herdenkt 125ste sterfdag Vincent van Gogh

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Erik en Petra Hesmerg
Foto: Erik en Petra Hesmerg

Twee familieleden van Vincent van Gogh, Machteld van Laer en Willem van Gogh, hebben woensdag in de Franse plaats Auvers-sur-Oise de 125ste sterfdag van de beroemde kunstenaar herdacht. Ze legden onder meer bloemen bij het graf van de schilder.

Vincent van Gogh stierf op 29 juli 1890 in de Auberge Ravoux, een huis in Auvers-sur-Oise, in de armen van zijn broer Theo. Twee dagen eerder had hij zich in een open veld in de borst geschoten. Op 30 juli werd zijn lichaam, in een kist bedekt met zonnebloemen en gele dahlia’s, begraven op de begraafplaats iets buiten Auvers-sur-Oise, het Franse dorp waar Van Gogh de laatste drie maanden van zijn leven woonde en meer dan zeventig schilderijen maakte.

De grote van Gogh atlas
De grote van Gogh atlas
Vertegenwoordigers van het Van Gogh Museum waren ook aanwezig in de Franse plaats om de sterfdag van de beroemde schilder te gedenken. In een toespraak noemde museumdirecteur Axel Rüger de kunstenaar een model Europeaan.

“Hij was een van de eerste Europeanen die veel is gaan reizen om in andere landen vriendschappen te sluiten en inspiratie op te doen. Het 125e sterfjaar is een mooie aanleiding om Van Gogh te herdenken om wie hij was en wat hem zo uitzonderlijk maakt.”

Woensdag werd ook De Grote Van Gogh Atlas gelanceerd, een naslagwerk met honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal van alle plekken waar Vincent van Gogh leefde en werkte.

Foto: Erik en Petra Hesmerg

×