Van Gogh Museum zeven maanden dicht vanwege renovatie

Foto: Van Gogh Museum / Luuk Kramer
Het Van Gogh Museum in Amsterdam is de komende zeven maanden in verband met een verbouwing niet toegankelijk voor het publiek. Topstukken van het museum zijn nog wel in Amstedam te zien, ze verhuizen tijdelijk naar de Hermitage.

De verbouwing van het Van Gogh Museum is nodig omdat het museum uiterlijk halverwege 2014 moet voldoen aan verscherpte eisen op het gebied van veiligheid voor publiek en kunst.


Het museum heeft dit afgesproken met de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

- advertentie -

Het is de bedoeling dat het museum de deuren op 1 mei 2013 weer opent met de overzichtstentoonstelling Van Gogh aan het werk in het kader van het veertigjarig bestaan van het Van Gogh Museum. De stad Amsterdam verwacht in 2013 veel toeristen, onder meer vanwege de heropening van het Rijksmuseum, Grachten 400, Koninkrijk 200 jaar en het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw- en orkest.

Van Gogh in de Hermitage

De Aardappeleters, 1885

Meer dan zeventig Van Gogh-topstukken, aangevuld met brieven en prenten op papier uit de collectie van het Van Gogh Museum, zijn van 29 september 2012 tot en met 25 april 2013 in de Keizersvleugel van de Hermitage te zien. Het gaat onder meer om bekende werken als Zonnebloemen, De slaapkamer, Amandelbloesem, De aardappeleters en Het gele huis.

Hiervoor is een speciale tentoonstelling samengesteld. Hierin kan de bezoeker de persoonlijke zoektocht van Vincent van Gogh volgen naar “de kern van zijn kunstenaarschap’. Het Van Gogh Museum:

Vincent van Gogh stelde zich voortdurend nieuwe doelen: soms richtte hij zich op de schildertechnische kanten van het vak, zoals het effect van kleur of het creëren van een eigen stijl, soms op bepaalde onderwerpen, zoals het boerenleven, portretten of de natuur. Deze thema’s, die leidend waren voor de kunstenaar, geven vorm aan de opstelling van de collectie van het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam.

De thema’s in de presentatie zijn: Oefening baart kunst, Een eigen stijl, Het effect van kleur, Boerenschilder, Met het oog op Japan, Het moderne portret, en De rijke natuur. Binnen ieder thema zijn werken uit verschillende periodes naast elkaar te zien.

Een ander deel van de collectie van het Van Gogh Museum is gedurende de renovatie te zien in musea in Japan en Zuid-Korea.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: