‘Van Gogh sneed oorlel af na verloving broer’

1 minuut leestijd
Vincent van Gogh - Zelfportret met verbonden oor, januari 1889
Vincent van Gogh - Zelfportret met verbonden oor, januari 1889

Vincent van Gogh sneed zijn oorlel in 1888 af omdat hij bang was de steun van zijn broer Theo te verliezen. Dat beweert de Britse wetenschapper Martin Bailey in de januari-editie van The Art Newspaper.

Stilleven rond een bord met uien (Afb: Wiki)
Dát Vincent van Gogh zijn rechteroorlel in 1888 verloor is bekend. De vraag ‘waarom’ de oorlel werd afgesneden blijft onderzoekers echter bezighouden. Eerder dit jaar meldden twee Duitse kunstwetenschappers nog dat de kunstenaar niet zelf zijn oorlel afsneed, maar dat de Franse kunstschilder Paul Gauguin dit deed tijdens een ruzie met Van Gogh.

Onzin, volgens Martin Bailey. De Britse wetenschapper meent dat Van Gogh zijn oorlel afsneed nadat hij per brief had vernomen dat zijn broer Theo zich wilde verloven. De schilder zou bang zijn geweest de emotionele en financiële steun van zijn broer vanwege het huwelijk te verliezen.

Volgens Bailey gaf Van Gogh de brief waarin zijn broer hem vertelde over diens verloving een symbolische plek op het doek Stilleven rond een bord met uien. Van Gogh maakte dit doek kort na de verminking af.

Bailey onderbouwt zijn bewering verder met een brief van Theo van Gogh aan zijn verloofde. Hierin schreef hij dat hij Vincent van Gogh had bezocht op eerste kerstdag, nadat hij vernomen had over de verminking. De broer van de beroemde schilder schreef hierin onder meer:

“Toen ik het met hem over jou had, wist hij precies wat ik bedoelde en toen ik hem vroeg of hij het met ons eens was, zei hij dat het huwelijk niet moet worden gezien als het belangrijkste in het leven.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×