Dark
Light

‘Verboden porselein’ te zien in Delft

Auteur:
1 minuut leestijd
Kopje, porselein | Chenghua (1464-1487) | Archeologisch Instituut, Jingdezhen
Kopje, porselein | Chenghua (1464-1487) | Archeologisch Instituut, Jingdezhen

Aan het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw worden in de Chinese stad Jingdezhen enorme hoeveelheden Ming-porselein opgegraven. De stukken werden zo’n vijfhonderd jaar geleden begraven omdat de keizer ze niet mocht zien. De komende maanden zijn de gedecoreerde objecten te zien in het Prinsenhof in Delft.

Wierookvat, porselein | Chenghua (1464-1487) | Archeologisch Instituut, Jingdezhen
Wierookvat, porselein | Chenghua (1464-1487) | Archeologisch Instituut, Jingdezhen
De tentoonstelling Verboden porselein – Exclusief voor de keizer neemt de bezoeker mee naar de keizerlijke porseleinovens in Jingdezhen. Hier werd bijna al het porselein voor het keizerlijk hof gemaakt. Een belangrijke taak, die de grootste zorgvuldigheid en discretie vereiste. Archeologisch onderzoek heeft duidelijk gemaakt hoe de ovens eruit moeten hebben gezien, welke productietechnieken werden gehanteerd en natuurlijk bovenal waarom er zoveel van het beste porselein ter wereld werd vernietigd.

De gevonden stukken porselein werden honderden jaren geleden begraven omdat ze niet goed genoeg geacht werden voor de keizer. De kleur op het porselein was bijvoorbeeld niet duidelijk genoeg of de vorm was net niet perfect.

Religieuze rituelen

In de tentoonstelling wordt ook de connectie belicht tussen het Chinese porselein en Delfts blauw. De expositie voert vervolgens naar de Verboden Stad in Beijing, van waaruit de keizers hun rijk aanstuurden. Meer dan 120 objecten uit het Archeologisch Museum in Jingdezhen en enkele topstukken uit Nederlandse musea tonen hoe belangrijk porselein was bij religieuze rituelen aan het hof, en bij het uitdragen van politieke of kunstzinnige boodschappen door de keizers.

De tentoonstelling, die loopt tot en met 9 juli, is vrijdag geopend door koningin Máxima.

Boek: Het wonder van Delfts blauw

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×