‘Verboden porselein’ te zien in Delft

Aan het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw worden in de Chinese stad Jingdezhen enorme hoeveelheden Ming-porselein opgegraven. De stukken werden zo’n vijfhonderd jaar geleden begraven omdat de keizer ze niet mocht zien. De komende maanden zijn de gedecoreerde objecten te zien in het Prinsenhof in Delft.

Wierookvat, porselein | Chenghua (1464-1487) | Archeologisch Instituut, Jingdezhen
Wierookvat, porselein | Chenghua (1464-1487) | Archeologisch Instituut, Jingdezhen
De tentoonstelling Verboden porselein – Exclusief voor de keizer neemt de bezoeker mee naar de keizerlijke porseleinovens in Jingdezhen. Hier werd bijna al het porselein voor het keizerlijk hof gemaakt. Een belangrijke taak, die de grootste zorgvuldigheid en discretie vereiste. Archeologisch onderzoek heeft duidelijk gemaakt hoe de ovens eruit moeten hebben gezien, welke productietechnieken werden gehanteerd en natuurlijk bovenal waarom er zoveel van het beste porselein ter wereld werd vernietigd.

De gevonden stukken porselein werden honderden jaren geleden begraven omdat ze niet goed genoeg geacht werden voor de keizer. De kleur op het porselein was bijvoorbeeld niet duidelijk genoeg of de vorm was net niet perfect.

Religieuze rituelen

In de tentoonstelling wordt ook de connectie belicht tussen het Chinese porselein en Delfts blauw. De expositie voert vervolgens naar de Verboden Stad in Beijing, van waaruit de keizers hun rijk aanstuurden. Meer dan 120 objecten uit het Archeologisch Museum in Jingdezhen en enkele topstukken uit Nederlandse musea tonen hoe belangrijk porselein was bij religieuze rituelen aan het hof, en bij het uitdragen van politieke of kunstzinnige boodschappen door de keizers.

- advertentie -

De tentoonstelling, die loopt tot en met 9 juli, is vrijdag geopend door koningin Máxima.

Boek: Het wonder van Delfts blauw

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: