Het middeleeuwse burcht Elsloo in Limburg raakte begin zeventiende eeuw door hoge waterstanden in de rivier de Maas in verval. Uiteindelijk werd het ooit belangrijke bouwwerk van de heren van Elsloo volledig door de rivier verzwolgen. Bij extreem lage waterstanden zijn tegenwoordig nog restanten te zien. Via de Archeo Route Limburg kan de burcht sinds kort virtueel worden bezocht.
De burcht van Elsloo dateert uit de twaalfde eeuw en werd gebouwd op een strategische plek, vlakbij het water. De adellijke heren van Elsloo controleerden vanuit hun vierkante woontoren het gebied rondom én men liet passerende schepen tol betalen. De strategische locatie bleek uiteindelijk ook een probleem op te leveren. Toen de loop van de rivier de Maas iets veranderde, kwam het water in de loop van de vijftiende eeuw namelijk wel erg dichtbij. Gelderse soldaten staken de burcht aan het eind van die eeuw ook nog eens in brand. Hierna werd de burcht nog wel herbouwd en vergroot, maar in de zeventiende eeuw zorgde het water van de Maas voor zoveel problemen dat het bouwwerk moest worden opgegeven. Het water had de fundamenten van de burcht teveel aangetast.
Tegenwoordig is er niets meer van de burcht van Elsloo te zien. Tenzij het water in de rivier de Maas extreem laag staat. In 2004 onderzochten onderwaterarcheologen de restanten. Die bleken inmiddels al flink verspreid te zijn geraakt, onder meer door de aanleg van het Julianakanaal. De Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed:
Maar de gestapelde stenen met de mortel er nog tussen laten in ieder geval zien hoe indrukwekkend het kasteel van Elsloo ooit geweest moet zijn. Althans, voor wie onder water gaat kijken. Maar nu kun je ook met droge voeten de geschiedenis van het kasteel beleven.
Archeo Route Limburg heeft vlakbij de verzwolgen burcht recent namelijk een speerpunt in het landschap geplaatst. Die is gekoppeld aan een mobiele app (android & iOS) waarmee archeologische vindplaatsen in Limburg virtueel bekeken kunnen worden. Bij Elsloo kan men via augmented reality hierdoor op het telefoonscherm naar het verdronken kasteel kijken. Ook krijgt men nadere informatie over het historische bouwwerk. Hoe de burcht er exact heeft uitgezien is overigens niet bekend. Vermoed wordt dat het bouwwerk gelijkenissen vertoonde met het kasteel van Kessel en het kasteel van Valkenburg.
Bronnen ▼
-https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/nieuws/2022/05/13/verdronken-kasteel-eindelijk-weer-zichtbaar
-Archeo Route Limburg 2.0 app