Verstopte Spitfires gezocht in Myanmar

Spitfire
Een dezer dagen wordt, als alles meezit, in Myanmar een begin gemaakt met de opgraving van tientallen Spitfires. De vliegtuigen werden tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Britten in Myanmar begraven om te voorkomen dat ze in handen zouden vallen van de Japanners.

De Spitfires waren nog niet in elkaar gezet en daarom vrij makkelijk te begraven. De vliegtuigonderdelen bevonden zich in dozen en kratten.


Hoeveel vliegtuigen er precies begraven liggen is niet bekend, maar het zijn er zeker enkele tientallen. Na de oorlog werden de vliegtuigen vergeten, totdat luchtvaartliefhebbers enkele jaren geleden hoorden over de begraven vliegtuigen.

- advertentie -

Myanmar (vroeger Birma) was tot 1948 een Britse kolonie. De afgelopen jaren verliep het contact met dit land moeizaam, maar de verhoudingen tussen Myanmar en Groot-Brittanië zijn onlangs wat verbeterd. Eerder dit jaar bracht de Britse premier David Cameron een bezoek aan het land en hij sprak toen met de president van Myanmar af dat de toestellen opgespoord kunnen worden. Als de toestellen gevonden zijn worden er waarschijnlijk ook een paar tentoongesteld in Myanmar.

Waar de vliegtuigen begraven werden was lange tijd niet duidelijk. De Britse vliegtuigliefhebber David Cundall is al jaren op zoek naar de vliegtuigen en denkt de juiste locatie nu eindelijk te hebben gevonden. Hij vermoedt dat de vliegtuigen nog in goede staat verkeren. De graafwerkzaamheden gaan een dezer dagen van start.

Het project wordt financieel onder meer ondersteund door spelontwikkelaar Victor Kislyi die een fortuin verdiende met het oorlogsspel World of Tanks.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: