Dark
Light

Verzameling ‘beweegbare boeken’ naar UvA

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Bijzondere Collecties UvA
Woensdag wordt de zogenaamde Lothar Meggendorfer Bibliotheek, de verzameling beweegbare boeken van Willem Albert Wagenaar, overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Foto: Bijzondere Collecties UvA
Willem Albert Wagenaar (1941-2011) was hoogleraar psychologische functieleer en rechtspsychologie en verwierf landelijke en internationale bekendheid als getuige-deskundige in rechtszaken. Daarnaast was hij een groot verzamelaar van beweegbare boeken en toverlantaarns. Wagenaar overleed in mei van dit jaar.

Wagenaars verzameling bevat ruim honderd uitgaven van Lothar Meggendorfer (1847-1925). Deze Duitse illustrator en uitvinder vervaardigde fantasievolle boeken met trekbeelden, draaibeelden, uitklapplaten en zogenaamde leporello’s. In zijn bekendste uitgaven kan een ingewikkeld mechaniek binnen de boekbladen in werking worden gesteld waardoor mensen, dieren of voorwerpen gaan bewegen. De meeste van zijn ‘beweegbare’ boeken waren bestemd voor kinderen, maar Meggendorfer tekende ook voor volwassenen. In zijn oeuvre nemen onderwijsuitgaven een belangrijke plaats in. Uitgaven van Meggendorfer zijn zeer gezocht.

Vorig jaar besloot Wagenaar zijn Lothar Meggendorfer Bibliotheek te schenken aan de Bijzondere Collecties van de UvA. Een deel van de werken wordt van 31 augustus tot en met 11 september tentoongesteld in de hal van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×