Week van de koloniale geschiedenis

Verzameling ‘beweegbare boeken’ naar UvA

Foto: Bijzondere Collecties UvA
Woensdag wordt de zogenaamde Lothar Meggendorfer Bibliotheek, de verzameling beweegbare boeken van Willem Albert Wagenaar, overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Willem Albert Wagenaar (1941-2011) was hoogleraar psychologische functieleer en rechtspsychologie en verwierf landelijke en internationale bekendheid als getuige-deskundige in rechtszaken. Daarnaast was hij een groot verzamelaar van beweegbare boeken en toverlantaarns.- advertentie -
Foto: Bijzondere Collecties UvA

Wagenaar overleed in mei van dit jaar.

Wagenaars verzameling bevat ruim honderd uitgaven van Lothar Meggendorfer (1847-1925). Deze Duitse illustrator en uitvinder vervaardigde fantasievolle boeken met trekbeelden, draaibeelden, uitklapplaten en zogenaamde leporello’s. In zijn bekendste uitgaven kan een ingewikkeld mechaniek binnen de boekbladen in werking worden gesteld waardoor mensen, dieren of voorwerpen gaan bewegen. De meeste van zijn ‘beweegbare’ boeken waren bestemd voor kinderen, maar Meggendorfer tekende ook voor volwassenen. In zijn oeuvre nemen onderwijsuitgaven een belangrijke plaats in. Uitgaven van Meggendorfer zijn zeer gezocht.

Vorig jaar besloot Wagenaar zijn Lothar Meggendorfer Bibliotheek te schenken aan de Bijzondere Collecties van de UvA.

Een deel van de werken wordt van 31 augustus tot en met 11 september tentoongesteld in de hal van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: