Week van de koloniale geschiedenis

‘Victoria Crosses’ Slag om Arnhem voor het eerst bijeen

In de nieuwe presentatie For Valour brengt Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek een hommage aan de Britse militairen die deelnamen aan de Slag om Arnhem. Het heeft hiervoor de Victoria Crosses (VC) die zijn uitgereikt aan deelnemers aan de slag, voor het eerst in de geschiedenis, bijeengebracht.

Robert Henry Cain (Airborne Museum Hartenstein)
Robert Henry Cain (Airborne Museum Hartenstein)
De vijf onderscheidingen vertellen de verhalen van luitenant John Hollington Grayburn, flight lieutenant David Samuel Anthony Lord, Lance-sergeant John Daniel Baskeyfield, Majoor Robert Henry Cain en Kapitein Lionel Ernest Queripel. Cain overleefde als enige de Slag om Arnhem. De andere militairen ontvingen het Victoria Cross postuum.

Het Victoria Cross is de hoogste en meest prestigieuze Britse militaire onderscheiding voor betoonde, uitzonderlijke moed in oorlogstijd. De onderscheiding werd geïntroduceerd door koningin Victoria op 29 januari 1856, om heldenmoed in alle rangen van het Britse leger te kunnen erkennen en te kunnen onderscheiden.

Het instellen van de medaille was het directe gevolg van de Krimoorlog (1853-1856). De medaille wordt sinds de instelling in 1856 geproduceerd door een kleine juweliersfirma in London: Hancocks & Co..

- advertentie -

Tijdens een eerdere tentoonstelling was in Oosterbeek al eens het VC van John Grayburn te zien. Tijdens het ontwikkelen van deze tentoonstelling ontstond het idee om alle vijf Arnhem VC’s in een tijdelijke expositie bijeen te brengen. Het museum:

“De VC’s van de Slag om Arnhem zijn tegenwoordig onderdeel van vier verschillende collecties in Groot-Brittannië: Lord Ashcroft Medal Collection ondergebracht bij het Imperial War Museum, Het Staffordshire Regiment Museum, het Airborne Assault Museum en de collectie van de familie Grayburn. De status van Airborne Museum Hartenstein – het hoofdkwartier van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie tijdens de Slag om Arnhem – als speler binnen de septemberherdenkingen en de pelgrimage van veteranen en familieleden die jaarlijks plaatsvindt, speelde een belangrijke rol om de medailles tijdelijk in Oosterbeek te presenteren.”

Internationale samenwerking

De presentatie For Valour is wat Airborne Museum Hartenstein betreft het “begin van een nadrukkelijkere internationale samenwerking die zal leiden tot het intensief delen van expertise, historische kennis en collectie”.

Boek: De slag om Arnhem – Antony Beevor

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: