Vijf historische herdenkingen in 2019

2 minuten leestijd
Bevrijding van Eindhoven, 20 september 1944
Bevrijding van Eindhoven, 20 september 1944 (Publiek Domein - IWM)

Ook in 2019 zijn er weer diverse historische jubilea te vieren. Internationaal is er bijvoorbeeld 100 jaar Vrede van Versailles; de officiële beëindiging van de Eerste Wereldoorlog. Verder zijn de Verenigde Naties 75 jaar oud en stapte 50 jaar geleden de eerste mens (Neil Armstrong) op de maan. Ook in Nederland is weer het nodige te herdenken of te vieren. Onze selectie van vijf historische jubilea voor 2019:

(1) 75 jaar Bevrijding

In 1944 begon de bevrijding van ons land in de zuidelijke provincies. En hoewel het nog een jaar zou duren voor heel Nederland was bevrijd van de Duitse bezetter, beginnen we dit jaar met het vieren van 75 jaar bevrijding. Een aantal evenementen zijn hier te vinden: www.4en5mei.nl


(2) 100 jaar KLM

Oud logo van de KLM. (Afb: KLM)
Oud logo van de KLM. (Afb: KLM)
De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij werd op 7 oktober 1919 opgericht: één eeuw geleden. Ze is de oudste nog onder eigen naam vliegende luchtvaartmaatschappij ter wereld. Onze ‘nationale trots’, alhoewel zuchtend onder Frans bewind, is dus jarig. Of het wordt gevierd, weten we hier ten burele van Historiek niet. Maar als er ergens in een tropisch oord een feestje wordt gegeven, houden we ons aanbevolen.

Lees ook: De KLM: 100 jaar bevlogenheid


(3) 400 jaar executie Van Oldenbarnevelt

Vierhonderd jaar geleden, op 13 mei 1619, werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof onthoofd. Van Oldenbarnevelt geldt als een van de grootste historische staatslieden van Nederland. De man was na de moord op Willem van Oranje verantwoordelijk voor de verdere opbouw van de onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Onder zijn hoede werd Oranjes zoon graaf Maurits, later prins, opgeleid om de plek van zijn vader in te nemen. Na de slag bij Nieuwpoort (het jaartal is ons ontschoten) verzuurde de relatie tussen de meester en zijn leerling. Op 29 augustus 1618 werd de inmiddels bejaarde staatsman opgesloten en veroordeeld voor hoogverraad: een truc om van hem af te komen. In het Haags Historisch Museum, niet ver van de executieplek, zal komend jaar een tentoonstelling aan hem worden gewijd.

Lees ook: Executie van Johan van Oldenbarnevelt (1619)

Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt - Jan Luyken, ca. 1696 (Rijksmuseum)
In 1619 werd raadspensionaris Johan van Oldenbarneveldt op het Binnenhof onthoofd. Prins Maurits had een staatsgreep nodig om zijn rivaal uit te schakelen. – Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt – Jan Luyken, ca. 1696 (Rijksmuseum)

(4) 350e sterfjaar Rembrandt

Vierhonderdtwaalf jaar geleden werd Rembrandt van Rijn geboren op 15 juli 1606. Drieënzestig jaar later overleed hij op 4 oktober 1669. Een van onze grootste schilders. Zijn geboortejaar werd in 2006 groots gevierd. Zijn sterfdag zal ook niet ongemerkt voorbij gaan. Het Rijksmuseum zal er zeker aandacht aan schenken.

Meer info: www.rijksmuseum.nl/nl/jaar-van-rembrandt


(5) 100 jaar algemeen kiesrecht

Ouderwetse Nederlandse stembussen
Ouderwetse Nederlandse stembussen
In 1919 leidde een langdurig proces van geleidelijke democratisering tot de invoering van het algemeen kiesrecht voor vrouwen. De grondwet van 1848 legde de basis legde voor ons huidige politieke bestel. De Nederlandse democratie begon met het kiesrecht voor een beperkte groep belasting betalende (rijke) mannen. In de loop van de negentiende eeuw werd hun aantal gestaag uitgebreid door de belastingdrempel te verlagen. In 1917 verviel die geheel en werd het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd. Twee jaar later in 1919 kregen ook vrouwen algemeen kiesrecht. In hetzelfde jaar werd ook, maar dit terzijde, de achturige werkdag ingevoerd. Een goed jaar dus voor het gewone volk.

Meer info: 100jaarkiesrecht.nl

Edwin Ruis MA is historicus. Hij geeft regelmatig wandellezingen in Rotterdam en Den Haag rond thema’s als spionage en oorlog, zoals de Rotterdam WO1 Spionagewandeling. Zie zijn eigen website www.voetspoorthemawandelingen.nl. Twitter/X: @E_Ruis

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×