Vijftig bewakers Auschwitz opgespoord

1 minuut leestijd

De Duitse justitie heeft vijftig bejaarden opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz werkten. Dat melden Duitse media zaterdag.

De mannen, allemaal Duitsers van in de negentig, zijn opgespoord door het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden in Ludwigsburg. Het is de bedoeling dat er zaken tegen de mannen worden aangespannen. De voormalige bewakers zullen dan vermoedelijk aangeklaagd worden voor medeplichtigheid aan moord.

Het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden spoorde de bewakers op nadat oorlogsmisdadiger John Demjanjuk in 2011 in Duitsland was veroordeeld. Een rechtbank in München oordeelde toen dat Demjanjuk medeplichtig was aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk ging in hoger beroep maar overleed enige tijd later.

Naar aanleiding van de uitspraak in de Demjanjuk-zaak menen medewerkers van het onderzoekscentrum dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken. De dienst heeft nu dus vijftig van deze voormalige Auschwitz-bewakers opgespoord. De hoogbejaarde Duitsers wonen verspreid over het hele land.

Het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden probeert sinds 1958 nazi-misdadigers voor de rechter te krijgen. Sinds de oprichting heeft de dienst al meer dan zevenduizend nazi-misdadigers opgespoord.

Auschwitz

Toen Russische troepen vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 bevrijdden, troffen ze slechts enkele duizenden overlevenden aan. Tijdens de oorlog werden minimaal 1,1 miljoen mensen omgebracht in Auschwitz. Het merendeel van hen was Joods en het grootste deel van de gevangenen was direct na aankomst vergast. Auschwitz werd hét symbool van de gruwelijkheden van het naziregime.

Boek: Het Demjanjuk-proces – Reportages van een Nebenkläger

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×