Week van de koloniale geschiedenis

Vlaamse Monumentenprijs naar abdijcomplex ‘De Bijloke’

Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse Monumentenprijs 2011 is gewonnen door abdijcomplex ‘De Bijloke’ in Gent. De Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft dat maandag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Brussel.

De Vlaamse Monumentenprijs wordt ieder jaar toegekend aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Minister Bourgeois over de prijs:Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten. We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.

Dit jaar is de prijs, waaraan een geldbedrag van vijftienduizend euro is verbonden, dus gewonnen door voormalig abdijcomplex ‘De Bijloke’ in Gent. Het complex ontvangt de prijs voor de wijze waarop het is gerestaureerd en een nieuwe bestemming heeft gekregen. Het voormalige abdijcomplex herbergt momenteel een nieuw stadsmuseum: het STAM.

- advertentie -

Enige tijd geleden werden twee delen van de voormalige abdij die in het begin van de negentiende eeuw van elkaar gescheiden werden, namelijk het Bijlokemuseum en het Bijlokeklooster met bijhorende tuinen, opnieuw samengevoegd tot één geheel. Daarnaast werd er een nieuw entreegebouw gecreëerd. Bourgeois over het complex:

De omvorming van het abdijcomplex tot het stadsmuseum is een prachtig voorbeeld van hoe je op een geïntegreerde manier en op basis van een interdisciplinaire aanpak een volledige site kan restaureren, herwaarderen en herbestemmen. Dit prachtige monument is bovendien ook toegankelijk voor het publiek, zodat iedereen kan meegenieten van de investering van de restauratie.

Er waren dit jaar eenenzestig kandidaten voor de Vlaamse Monumentenprijs. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door kasteeldomein Pietersheim.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: