Voorloper Chinese Muur in kaart gebracht

1 minuut leestijd
De Chinese Muur. Bron: cc/Samxli
De Chinese Muur. Bron: cc/Samxli

De Chinese muur wordt gezien als één van de grootste monumentale bouwwerken ter wereld. Toch is de muur waaraan meer dan 2000 jaar geleden werd gebouwd niet de oudste ‘Chinese muur’.

Honderden jaren voordat de grote muur verrees, werden er ook al verschillende verdedigingsmuren gebouwd. Die heeft een Amerikaanse archeoloog nu in kaart gebracht, meldt NPR.org. De archeoloog, Gary Feinman van het Field Museum in Chicago, kwam twee jaar geleden een muur tegen die op sommige plekken vijf meter hoog is. Feinman heeft de muur de afgelopen twee jaar gevolgd en denkt dat het in totaal om honderden kilometers muur gaat.

Geramde aarde

De muur werd gebouwd tijdens de Qin-dynastie door arbeiders met de zogenaamde ‘geramde aarde’ techniek waarbij tonnen fijngemaakt afval in pilaren werden ‘geramd’ totdat deze sterk genoeg waren om 2500 jaar te overleven.

Qin-dynastie

De muren werden gebruikt om de vrede te bewaren tussen de verschillende regio’s. Die regio’s waren voortdurend met elkaar in oorlog, totdat Qin Shi Huang in de derde eeuw voor Christus alle regio’s veroverde en de Qin-dynastie startte. De soldaten van Qin – anderhalf miljoen in tien jaar – stonden model voor het bekende terracottaleger dat werd begraven bij Qin’s lichaam en in 1974 werd ontdekt.

Chinese Muur

Kort voor zijn dood gaf Qin opdracht voor de bouw van een muur om het rijk om het te beschermen tegen nomadenstammen van buitenaf. De muur zoals we die nu kennen dateert uit een veel latere periode. Deze werd gebouwd gedurende de Ming-dynastie (1368-1644) en had dezelfde functie als de eerdere muur: de grenzen markeren en vijanden uit het noorden tegenhouden.

Lees ook: Chinese Muur, de geschiedenis het wereldwonder

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×