Week van de koloniale geschiedenis

Vreemd in Eindhoven

Vreemd in Eindhoven
Al duizenden jaren bezoeken ‘vreemdelingen’ de stad Eindhoven: van Romeinen op weg naar hun forten tot Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Alle nieuwelingen hadden invloed op hun omgeving. Zo is veel van wat wij nu als eigen en vertrouwd zien afkomstig uit alle hoeken en gaten van de wereld. In de expositie Vreemd in Eindhoven in Museum Kempenland ga je op zoek naar die vreemde invloeden en je eindigt met de vraag: wat is anno 2011 de Eindhovense culturele identiteit?

Anno 2011 is Eindhoven een moderne stad met contacten overal ter wereld. De combinatie van infrastructuur, vrije markteconomie en het internet heeft geleid tot een doorlopende uitwisseling van ideeën, producten en mensen. Maar dat is geen nieuw gegeven:- advertentie -

Eindhoven rond 1500

al vanaf de vroegste geschiedenis wordt Eindhoven door vreemdelingen bezocht. Frankische kolonisten in de vroege middeleeuwen, Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog en de gebroeders Philips eind negentiende eeuw: het zijn maar een paar voorbeelden van een lange rij vreemde bezoekers (en vaak ook blijvers).

Bezoekers in alle soorten en maten, maar ze hadden één gezamenlijk kenmerk: ze brachten vreemde zaken mee die het dagelijks leven in Eindhoven veranderden. Vreemde fabrikanten zorgden bijvoorbeeld voor een krachtige tabaksindustrie, de komst van vreemde arbeiders leidde tot het ontstaan van het Drents Dorp, en vreemde kunstenaars legden de basis voor de huidige Design Academy.

Vreemd in Eindhoven gaat op een actieve manier op zoek naar vreemde invloeden die door de eeuwen heen in Eindhoven terecht zijn gekomen. Het wordt een zwerftocht langs de creatieve momenten uit de stadsgeschiedenis en voert van het roerige verleden naar het dynamische heden. Uiteindelijk zal je uitkomen bij de vraag: Wat is anno 2011 de Eindhovense culturele identiteit? Ook leert Vreemd in Eindhoven ons over de nog onbekende toekomst.

De tentoonstelling is een project van Museum Kempenland en het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven en duurt tot en met 8 januari 2012. Naast de expositie zijn er lezingen, presenteren allochtone amateurkunstenaars hun werk en krijgt de jeugd een bijzonder lesprogramma aangeboden. Meer informatie hierover kun je vinden op www.vreemdineindhoven.nl

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: