Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

VU lanceert crowd-sourcingproject Volkspetitionnement 1878

Het VU-Centrum voor Religiegeschiedenis heeft maandag het Project Volkspetitionnement 1878 gelanceerd. Iedereen kan meewerken aan de digitalisering van alle 305.000 namen van ondertekenaars van een ‘Smeekschrift’ aan koning Willem III ten behoeve van het protestants-christelijk onderwijs.

- ad -

Deze handtekeningactie wordt gezien als de eerste massamobilisatie van orthodoxe protestanten in Nederland, die vervolgens vorm kreeg in de Unie voor de School met de Bijbel, de Anti-Revolutionaire Partij en de Vrije Universiteit. Door de achterban gedetailleerd in kaart te brengen, kan nieuw onderzoek worden verricht naar de sociaal-culturele en geografische kenmerken van de verzuiling in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Aanbieding van het Volkspetitionnement
Aanbieding van het Volkspetitionnement

Het project is een initiatief van Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, en wordt gefinancierd door de Stichting Dr. Abraham Kuyperfonds. Geschiedenisstudent Koos-jan de Jager is betrokken bij de uitvoering van het project. Via de website velehanden.nl is deelname aan het digitaliseringsproject mogelijk. Het projectteam nodigt u van harte uit om mee te werken aan het invoeren van de gegevens uit de scans van de originele namenlijsten. De hiermee opgebouwde database zal in september 2016 worden gepresenteerd op www.vp1878.nl. Vanaf dat moment loopt de tweede fase van het project, waarbij iedereen nadere biografische, genealogische en lokaal-historische informatie kan toevoegen aan de database.

Lees ook een artikel over het Project Volkspetitionnement 1878 in het Reformatorisch Dagblad.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -
VU lanceert crowd-sourcingproject Volkspetitionnement 1878
VU lanceert crowd-sourcingproject Volkspetitionnement 1878

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Piraten in de geschiedenis

  Piraten in de geschiedenis

  Een Brits-Nederlandse vloot maakte in 1816 met snelvliegend rond ijzer een einde aan de (christen)slavernij en piratenactiviteiten van de Dey van Algiers. De Dey van Tunis hield het voor gezien zonder dat er kanonskogels vlogen. Zo ook de Dey van …Lees bericht »
 • ‘De vergissing van Troelstra’ (12 november 1918)

  ‘De vergissing van Troelstra’ (12 november 1918)

  Op 12 november 1918 hield de Friese sociaaldemocratische leider en dichter Pieter Jelles Troelstra (1860-1930) in de Tweede Kamer een rede getiteld ‘Verplicht te grijpen naar de staatsmacht’. Deze gebeurtenis is bekend geworden als ‘De vergissing van Troelstra’. - ad …Lees bericht »
 • Olympische Spelen van Antwerpen (1920)

  Olympische Spelen van Antwerpen (1920)

  Eén dag na de wapenstilstand van 1918 liet de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Pierre de Coubertin, weten de vooroorlogse kandidatuur van Antwerpen voor de organisatie van de VIIe Olympiade in 1920 te willen steunen.Lees bericht »
 • Fascisme: ontstaan, betekenis en kenmerken

  Fascisme: ontstaan, betekenis en kenmerken

  Het fascisme is een politiek stelsel dat zich kenmerkt door een autoritair nationalisme en sterk antidemocratisch karakter heeft.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!