Website over luchtoorlog in provincie Brabant

2 minuten leestijd
Crashkaart. (Studio Tween, ’s-Hertogenbosch)
Crashkaart. (Studio Tween, ’s-Hertogenbosch)

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) wil het grote verhaal vertellen van de luchtoorlog die gedurende de oorlogsjaren boven Brabant is gevoerd. Het heeft daarvoor een speciale website ontwikkeld: ‘Luchtoorlog 1940 – 1945’. De archiefinstelling:

“Elke crash is een verhaal over vreugde of verdriet, overwinning of nederlaag, de dood of de gladiolen… Er is geen dorp of stad in Brabant waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuig is neergestort.”

Gecrasht vliegtuig, type Stirling van het 570e squadron van de (Britse) Royal Air Force bij de Groenendijk in Haren, gemeente Oss (24-09-1944). Fotograaf: Leo van den Bergh, collectie gemeente Oss/Stadsarchief
Gecrasht vliegtuig, type Stirling van het 570e squadron van de (Britse) Royal Air Force bij de Groenendijk in Haren, gemeente Oss (24-09-1944). Fotograaf: Leo van den Bergh, collectie gemeente Oss/Stadsarchief
Op de site is niet alleen aandacht voor het grote verhaal, maar ook voor de kleinere geschiedenissen. BHIC:

“We vertellen over jongemannen die hun leven hebben gegeven, over daden van moed, over gewone Brabanders die gecrashte piloten hielpen uit handen van de Duitsers te blijven en terug te keren naar hun onderdeel, over onschuldige burgers die plotseling geconfronteerd werden met brandende vliegtuigen die uit de hemel vielen of met zwaar verminkte lijken in hun roggeveld.”

Individuen

Een voorbeeld van zo’n verhaal draait om Luitenant-Colonel Melvin F. McNickle. Op 30 juli 1943 maakte hij rond 10.30 uur met zijn P-47C Thunderbolt een crashlanding in Herpen. De piloot overleefde de crash. Hij werd gered door Herpenaren, maar raakte als gevolg van zijn verwondingen toch in krijgsgevangenschap. Op een andere plek wordt het verhaal beschreven van de Britse squadron leader John Deall die op 24 december 1944 in zijn Hawker Typhoon een noodlanding maakt in Deurne en weer elders wordt de geschiedenis van Baggy Maggy uit de doeken gedaan. Hij wist in september 1944 met zijn Consolidated B24 bommenwerper bij Castelré een bijna perfecte noodlanding te maken.

BHIC-website 'Luchtoorlog 1940-1945'
Afbeelding van de BHIC-website ‘Luchtoorlog 1940-1945’ (Studio Tween, ’s-Hertogenbosch)

Animatie

Het grote verhaal van de luchtoorlog is verwerkt in in een korte animatie die fungeert als een soort inleiding op de geschiedenis. Het onderdeel ‘tijdlijn’ belicht vier momenten uit de oorlog waarop het aantal crashes explosief toeneemt: de meidagen van ’40, de Slag om het Ruhrgebied in de zomer van 1943, operatie Market Garden in september 1944 en de daaropvolgende bevrijding van Brabant in oktober-november 1944. In het onderdeel ‘gesneuvelden’ probeert men een beeld te geven van de aantallen jongemannen die het leven gelaten hebben, zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde, alsmede wanneer ze gestorven zijn en waar ze begraven liggen.

Het onderdeel ‘type vliegtuigen’ geeft een korte introductie naar de soorten vliegtuigen die het vaakst in Noord-Brabant zijn neergestort. Dat gaat om zowel Duitse als geallieerde bommenwerpers en jachtvliegtuigen. ‘Vliegroutes’ gaat nader in op het feit dat de geallieerde bommenwerpers over Brabant vlogen op weg naar of terugkomend van Duitsland.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×