Website over opstand der Georgiërs

1 minuut leestijd

derussenoorlog.nl
In het voorjaar van 1945 leek ook voor Texel het einde van de Tweede Wereldoorlog in zicht. Het liep echter anders. Texel werd het laatste slagveld. Terwijl de rest van Nederland al bevrijd was werd op het kleine Waddeneiland nog tot 20 mei gevochten. Onlangs is er een website gelanceerd die volledig gewijd is aan deze geschiedenis: www.derussenoorlog.nl.

Op Texel waren in 1945 ongeveer achthonderd Georgiërs gelegerd als hulptroepen van de Duitsers. Ze waren eerder als soldaten van het Rode Leger aan het oostelijk front gevangen genomen. Hierna warden ze door de Duitsers ingelijfd. Het was de bedoeling van de Duitsers om de Georgiërs begin april in te zetten tegen de geallieerden die steeds verder oprukten. Zover kwam het echter niet. In de nacht van 5 op 6 april kwamen de Georgiërs in opstand. De naam van hun operatie luidde Dag der Geboorte.

Op Texel zou nog tot 20 mei gevochten worden. De opstand kostte honderden Duitsers, Georgiërs en Texelaars het leven. Aan het bloedvergieten werd pas op 20 mei een eind gemaakt door de Canadezen.

Website

Oud-Texelaar Arnold van Bruggen van het projectbureau Prospektor heeft nu een website ontwikkeld over deze bijzondere geschiedenis. Op deze onlangs gelanceerde website is veel beeldmateriaal te vinden. Aan de hand van een tijdlijn wordt het verhaal van de Russenoorlog vertelt. Van het begin van de opstand tot de komt van de Canadezen.

Ook zijn er achtergrondverhalen, interviews met ooggetuigen en een documentaire te vinden. Er is verder een educatief programma ontwikkeld voor groep acht van de basisschool tot de vijfde klas van het voortgezet onderwijs. Dit programma is te downloaden via de website. De site is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van Het Texelfonds en Lions Club Texel.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×