Dark
Light

Westerbork herdenkt eerste transport

Auteur:
1 minuut leestijd

Westerbork herdenkt eerste transport
Op 15 juli 1942 vertrok er vanuit Kamp Westerbork voor het eerst een trein naar Auschwitz. Het merendeel van de 1132 Joden die op die dag naar het beruchte vernietigingskamp werden gebracht, werd meteen na aankomst vermoord. Zondag wordt dit eerste transport op het terrein van Westerbork herdacht. Ook premier Rutte woont de herdenking bij.

Na het eerste transport volgden er nog 92 andere transporten, waarmee in totaal 107.000 voornamelijk Nederlandse Joden naar het Oosten werden gestuurd. Slechts vijfduizend van hen keren terug. In zijn oorlogsdagboek Treinen op dood spoor beschreef kampgevangene Fred Schwarz de aankomst van de eerste honderden Amsterdamse Joden, die met het eerste transport naar Auschwitz werden gedeporteerd:

“Het zijn allemaal mannen uit Amsterdam, bleek van emotie en vermoeidheid. Gisteren thuis afscheid genomen, vannacht in een trein gestapt, vanuit Hooghalen vijf kilometer gelopen, met rugzak en dekenrol, daarna de registratie. Dan horen ze dat ze direct terug naar de trein moeten. Sommigen hadden gedacht dat ze eerst nog in Westerbork zouden blijven.”

Twee jaar later werd Fred Schwarz zelf op transport gesteld naar Theresienstadt en later Auschwitz.

Herdenking

Zondag is het zeventig jaar geleden dat de eerste trein vanuit Westerbork naar Auschwitz vertrok. Ter herinnering vindt zondag vanaf 15:00 uur een herdenking plaats op de plek waar de treinen vertrokken: kamp Westerbork. Minister-president Mark Rutte houdt een korte overdenking, er klinkt muziek, er zijn filmbeelden van een transport uit Westerbork te zien en er worden dagboekfragmenten voorgelezen door nabestaanden van de gedeporteerden van het eerste transport.

Van honderd van de Joden die op 15 juli 1942 naar Auschwitz werden getransporteerd zijn foto’s bewaard gebleven. Die foto’s zijn te zien bij het monument van de 102.000 Stenen op de voormalige appèlplaats. Rabbijn Ies Vorst, geboren in kamp Westerbork, bidt tijdens de herdenking het Jizkor, een gebed voor de zielenrust van de overledenen.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×