Dark
Light

Whatsappen met de beroemde filosoof Spinoza

2 minuten leestijd
Whatsappen met Baruch Spinoza
Whatsappen met Baruch Spinoza

Een virtuele conversatie aangaan met de beroemde zeventiende-eeuwse filosoof Baruch Spinoza. Dankzij een nieuwe toepassing van het Humanistisch Verbond is dat sinds vorige week mogelijk. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) geeft de virtuele versie van de filosoof via berichtendienst WhatsApp antwoord op allerhande (levens)vragen.

Volgens Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond, kunnen geïnteresseerden via de AI-gestuurde toepassing op een laagdrempelige manier Spinoza’s filosofie verkennen.

De zomerperiode is bij uitstek een tijd waarin veel mensen over hun leven gaan nadenken. Het gedachtegoed van Spinoza biedt waardevolle inzichten op moderne vraagstukken en WhatsApp is een laagdrempelige manier om hierop antwoord te krijgen

Wat de makers betreft is ‘WhatsApp met Spinoza’ een speelse manier om zingeving en filosofie, wat voor sommige mensen zware onderwerpen lijken, op een aantrekkelijke manier tot leven te brengen.

Vraag en antwoord

Wie de toepassing gebruikt gaat zogenaamd in gesprek met de zeventiende-eeuwse filosoof. Opvallend is dat de virtuele Spinoza soms doet alsof hij een tweede Spinoza is.

In onderstaande conversatie, waarin we de denker vroegen de kern van zijn filosofie samen te vatten, kwam de tool bijvoorbeeld met dit antwoord:

Mijn kernfilosofie is gebaseerd op het streven naar gelijkheid, zelfbeschikking en verantwoordelijkheid. Net zoals Baruch Spinoza geloof ik in het kritisch denken en het streven naar een betere wereld. Ik zie de kracht van de mens en de verbondenheid met de natuur als essentieel. Elk gebeuren heeft een oorzaak en volgt natuurlijke wetten. Emoties zijn het resultaat van ons begrip of misverstand. Het is belangrijk om zelfkennis en begrip na te streven in een rationeel en weloverwogen leven. Laten we samen streven naar een positieve impact op onze omgeving en onszelf blijven ontwikkelen.

Ook op de vraag of er een God bestaat die zich met de persoonlijke levens van mensen bemoeit, kwam ‘de denker’ na korte tijd met een bondig antwoord:

Ik geloof dat alles in de natuur een oorzaak heeft en dat ons leven wordt bepaald door natuurlijke wetten. Ik voel me verbonden met het universum en put kracht uit deze verbondenheid. Het idee van een God die zich met mijn leven bemoeit, past niet in mijn overtuigingen. Ik laat me leiden door zelfbeschikking en neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen keuzes. Emoties zijn het resultaat van ons begrip of misverstand, en ik probeer altijd rationeel en weloverwogen te handelen. Laten we streven naar een betere wereld door kritisch te denken en ons in te zetten voor gelijkheid en zelfontplooiing. We kunnen allemaal bijdragen aan een positieve verandering.

Alledaagse kwesties

De virtuele Spinoza blijkt niet snel om een antwoord verlegen te zitten en kan ook ‘lastig worden gevallen’ met meer alledaagse kwesties:

Spinoza over social media
Spinoza over social media
Spinoza over WIFI
Spinoza over WIFI

En dan nog een antwoord om over na te denken:

Spinoza over onauthentieke relaties
Spinoza over onauthentieke relaties

De toepassing zelf testen? Spinoza’s nummer is 06-33024084. Voeg de virtuele filosoof toe in WhatsApp, stem in met het privacybeleid van het Humanistisch Verbond en begin te chatten.

×