Wrak Titanic beschermd door Unesco

1 minuut leestijd

Boeg van de Titanic
Het wrak van de wereldberoemde Titanic krijgt een plek op de lijst van beschermd werelderfgoed van Unesco. De VN-organisatie heeft dat deze week bekendgemaakt.

Het is deze maand precies honderd jaar geleden dat de ramp met de Titanic plaatsvond. Het destijds grootste passagiersschip ter wereld, zonk in april 1912 na ’s nachts in botsing te zijn gekomen met een ijsschots. Van de 2201 passagiers aan boord van de Titanic kwamen er 1517 om het leven. Het wrak van het schip werd overigens pas in 1985 gevonden. Het ligt op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan.

Omdat de ramp zich voltrok in internationale wateren, had geen enkele staat officieel de verantwoordelijkheid voor het schip. Door een VN-conventie van enkele jaren geleden over de bescherming van scheepswrakken van honderd jaar en ouder, komt het wrak van de Titanic op 15 april aanstaande onder bescherming van Unesco. Het is dan namelijk exact honderd jaar geleden dat de ramp zich voltrok. Unesco schrijft in een verklaring:

“Van nu af aan kunnen de lidstaten van de conventie de destructie, plundering, verkoop en verspreiding van de objecten die gevonden worden op de plek onwettig verklaren. (…) Ze kunnen alle mogelijke maatregelen nemen om het wrak te beschermen en ervoor zorgen dat de stoffelijke overschotten binnenin met waardigheid worden behandeld.”

Titanic 3D

In de Nederlandse en Belgische bioscopen is sinds vrijdag de film Titanic 3D te zien, een 3D-remake van de beroemde Titanic-film uit 1997 met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrol.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×