Yad Vashem-onderscheiding voor Geertje Pel

1 minuut leestijd

Marion Swaab en Geertje Pel (collectie A. Pel) – Foto: joodsmonumentzaanstreek.nl
Geertje Pel-Groot uit Zaandam heeft zondag in het Zaans Museum postuum de hoogste Israëlische onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de volken’ van Yad Vashem gekregen.

De Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Geertje Pol krijgt de onderscheiding omdat ze tijdens de oorlog het leven redde van de Joodse baby Marion Swaab. De moeder van dit meisje zat in een concentratiekamp en haar vader was naar Zwitserland gevlucht. Ze werd daarom ondergebracht bij de familie Pel in Zaandam waar het meisje ‘Map’ werd genoemd.


Nadat een politieman die in de straat woonde hen had verraden, werd Geertje Pel in februari 1944 opgeroepen om met het kindje naar het bureau van de Sicherheitsdienst in Amsterdam te komen. Ze verliet daarop haar huis met de baby maar voordat ze aankwam in Amsterdam liet ze haar dochter Trijntje met de kinderwagen de benen nemen. De baby werd uiteindelijk ondergebracht bij kennissen en overleefde de oorlog. Ook dochter Trijntje overleefde.

Geertje Pel werd na haar bezoek aan de Sicherheitsdienst overgebracht naar de vrouwenstrafgevangenis in Rotterdam en vervolgens naar kamp Vught. In het najaar van 1944 werd ze naar Ravensbrück gedeporteerd waar ze tegen het eind van de oorlog werd vergast.

In 2012 deed de inmiddels volwassen Marion Swaab het verzoek om bij Yad Vashem in Israël een aanvraag om Geertje Pel te eren als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Het Yad Vashem-instituut besloot om niet alleen Geertje, maar ook haar dochter Trijntje dit eerbetoon toe te kennen.

Yad Vashem onderscheiding voor Geertje Pel

sitestat

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×