Dark
Light

Zeker vijf personen begraven in Amphipolis-tombe

Auteur:
1 minuut leestijd
Afb: Grieks ministerie van Cultuur
Afb: Grieks ministerie van Cultuur

Afb: Grieks ministerie van Cultuur
Afb: Grieks ministerie van Cultuur
De menselijke botten die in de Amphipolis-tombe werden gevonden, zijn afkomstig van zeker vijf personen. Dat maakte het Griekse ministerie van Cultuur vandaag bekend.

Het gaat om een oudere vrouw, een kind, twee mannen van ongeveer 35 en 45 jaar oud en een volwassen man of vrouw die was gecremeerd. De meeste botten zijn afkomstig van een vrouw die minstens zestig jaar oud en 1.57 meter lang was.

De jongste man in het graf was iets ouder dan 35 jaar en 1.68 meter lang. Hij is waarschijnlijk door geweld om het leven gekomen, omdat op de botten sporen van snijwonden zijn aangetroffen. Hij werd geraakt op zijn borstkas, zijn zij, nek en sleutelbeen.

De tweede man was niet ouder dan 45 jaar en 1.62 meter lang en had mogelijk een breuk in zijn rechterpols. Het was niet mogelijk om het geslacht te bepalen van het kind in de tombe.

Dieren

In het graf hebben archeologen in totaal 550 botfragmenten gevonden, daarvan zijn er inmiddels 157 onderzocht en in kaart gebracht. Ook zijn er overblijfselen van dieren ontdekt in de tombe.

Wie de personen in de tombe zijn, is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk of ze familie van elkaar zijn. Deskundigen voeren verdere tests uit die meer informatie moeten geven over de identiteit van de doden.

In augustus 2014 ontdekten archeologen de ingang van een graftombe uit 350 tot 300 voor Christus. Er werden een ingang met trap, een kamer met twee sfinxen en een kamer met kariatiden gevonden. Op de vloer van de hal die naar de grafkamer leidt is een enorm mozaïek blootgelegd. De overdadige versieringen van de tombe zouden wijzen op een belangrijke ‘bewoner’.

~ Natascha NeefParakalo