Museum Klok & Peel in Asten heeft zijn klokkencollectie uitgebreid met een bijzonder exemplaar: een zeldzaam porseleinen klokkenspel, vervaardigd in de Duitse stad Meißen. Deze stad, ten noordwesten van Dresden, staat bekend om haar lange traditie in de productie van porselein, die teruggaat tot het begin van de achttiende eeuw.
Het porseleinen klokkenspel is afgelopen weekend officieel als schenking overgedragen aan het museum door de vorige eigenaar, familie Lohmann. Het klokkenspel sierde tientallen jaren een porseleinwinkel in Münster, maar moest na de sloop van het pand een nieuw onderkomen vinden. Dankzij de inspanningen van een conservator van het museum kon het waardevolle stuk naar Asten worden gehaald.
Porselein staat bekend om zijn kwetsbaarheid, wat het gebruik ervan voor een klokkenspel extra bijzonder maakt. Het Meissen-klokkenspel, dat nu in de Royal Eijsboutszaal van het museum staat, is geplaatst naast een glazen klok uit het Tsjechische Harrachov. De beiaard speelt ieder halfuur automatisch een melodie.
De geschiedenis van het Meissen-porselein begint bij Johann Friedrich Böttger en Ehrenfried Walter von Tschirnhaus, die er rond 1707 in de regio Dresden in slaagden het eerste Europese porselein te produceren. Ze gebruikten hiervoor pottenbakkersaarde en lokaal gevonden porseleinaarde (kaolien) en pottenbakkersaarde. Deze productie maakte een einde aan de exclusieve import van Chinees porselein en legde de basis voor de Europese porseleinindustrie. Het porseleinen klokkenspel in Asten is een tastbare herinnering aan deze geschiedenis.