Zorgen om Egyptische cultuurschatten

1 minuut leestijd

Egyptisch Museum in Caïro – Foto: CC/Daniel Mayer
Egyptologen en cultuurliefhebbers maken zich grote zorgen om de Egyptische cultuurschatten. Vandalen bezochten het beroemde Egyptisch Museum in Caïro enkele dagen geleden en vernielden daar onder meer twee duizenden jaren oude mummies.

Sarcofaag van Tuya
In Egypte wordt momenteel fel geprotesteerd tegen het bewind van Hosni Mubarak. Veel Egyptenaren zijn deze president, die al sinds 1981 aan het bewind is, meer dan zat. Ze willen meer democratie en minder corruptie. Bij grootschalige protesten, onder meer in Caïro, zijn al meer dan honderd doden gevallen.

Plunderaars maakten van de chaos gebruik en hebben afgelopen weekend hun slag geslagen, meldt de egyptoloog Zahi Hawass op zijn website. Een onlangs geopende souvenirwinkel bij het Egyptisch Museum in Caïro werd, net als een restaurant en cafetaria, leeggeplunderd. Hierna wisten de plunderaars ook het museum zelf binnen te dringen. Daar werden onder meer twee duizenden jaren oude mummies vernield. Volgens verschillende berichten zou het gaan om de mummies van Yuya en Tuya, voorouders van de beroemde farao Toetanchamon. Volgens Zahi Hawass kan de schade wel hersteld worden.

Het Egyptisch Museum heeft de grootste verzameling voorwerpen uit het Oude Egypte ter wereld. Dat egyptoloog Zaho Hawass niet de enige is die zich zorgen maakt om de cultuurschatten is goed duidelijk geworden. Om de plunderaars tegen te houden werd er door betogers vrijdag een menselijke blokkade gevormd rond het museum. Zaterdag nam het leger deze taak over.

Omdat internet in Egypte momenteel niet vrij toegankelijk is heeft een Italiaanse collega van Zahass een noodbericht op diens website geplaatst. Zahass maakt zich zorgen om de cultuurschatten. Begrijpelijk, want volgens hem is er ook al ingebroken in andere musea, onder meer in Alexandrië en Memphis. Hoe groot de schade precies is, is nog niet bekend.

Al Jazeera over de plundering:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×