Week van de koloniale geschiedenis

Zweed gebruikt as Holocaust-slachtoffers voor schilderij

Majdanek – Foto: CC/Goku122
Een Zweedse kunstenaar zou bij het maken van een van zijn schilderijen de as van Holocaust-slachtoffers hebben gebruikt. Dat meldt het persbureau AFP.

Het gaat om de kunstenaar Carl Michael von Hausswolff. Hij beweert de as eind jaren tachtig te hebben gestolen uit voormalig concentratiekamp Majdanek in Polen. De as zou afkomstig zijn uit een crematieoven in het kamp. Hij gebruikte de as niet direct.


Pas in 2010 mengde hij het met waterverf en maakte hij er zijn omstreden schilderij mee. Dit werk hangt momenteel in een galerij in de Zweedse stad Lund.

- advertentie -

De artiest stelt dat de as het werk een bijzondere lading gaf:

Het was alsof de as herinneringen en energie bevatte van de ziel van mensen… mensen die gemarteld, gepijnigd en vermoord werden door andere mensen in een van de meest meedogenloze oorlogen uit de twintigste eeuw.

De politie is inmiddels een onderzoek gestart. Niet uitgesloten wordt dat de kunstenaar aangeklaagd wordt voor het “verstoren van de rust van de doden”. Of hij in Zweden ook aangeklaagd kan worden voor de diefstal van de as is nog onduidelijk. Dit kan moeilijk zijn omdat het delict in een ander land werd gepleegd.

Salomon Schulman, een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Zweden heeft tegenover de Zweedse televisie inmiddels zijn afschuw over het werk van zijn landgenoot uitgesproken. Hij noemt het schilderij “te walgelijk voor woorden”. In Polen is ook met ontzetting op het nieuws gereageerd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: