5400 foto’s Tweede Wereldoorlog online

Het Gelders Archief heeft 5400 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog online gezet. Het gaat met name om afbeeldingen die in jaren 1940-1945 gemaakt zijn in de omgeving van Arnhem.

Vernielde Rijnspoorbrug bij Oosterbeek, 4 november 1944. Opname door de Royal Air Force. (Gelders Archief 1560-727)

Vernielde Rijnspoorbrug bij Oosterbeek, 4 november 1944. Opname door de Royal Air Force. (Gelders Archief 1560-727)


De Slag om Arnhem (september 1944) is goed vertegenwoordigd, maar de volgende onderwerpen passeren eveneens de revue: de meidagen van 1940, Fliegerhorst Deelen en Luftwaffepersoneel, de NSDAP en de NSB, kazernes en Duitse soldaten, het pand Kraton en de Sicherheitsdienst, bombardementen en neergestorte vliegtuigen en dagelijks leven en straatbeelden.

Verder zijn er foto’s te vinden van Duitse instellingen en functionarissen, collaborateurs en oorlogsmisdadigers, evacuatie, plundering, verwoesting, bevrijding, terugkeer, wederopbouw en hulpacties, oorlogsslachtoffers en veldgraven, achtergelaten explosieven en wrakken, herdenkingen, monumenten en gedenktekens, films, en het stoomschip Stad Arnhem.

De meeste plaatjes zijn op de grond gemaakt, maar er is ook een grote serie luchtfoto’s (onder andere van Driel, Ede, Wageningen en Huissen). Bijzonder is dat er ook een aantal kleurenafbeeldingen in het online archief te vinden zijn. Deze foto’s zijn gemaakt door fotografen als Jaquet, de Booys, Kramer en Raayen.

- advertentie -

Omdat bij veel foto’s de precieze locatie niet bekend is, hoopt het Gelders Archief dat bezoekers meer informatie over deze afbeeldingen kunnen geven.

Openingsfoto: Veerboot die de verbinding verzorgt tussen de noordelijke Rijnkade en Arnhem-Zuid. De Nederlanders hadden de Rijnburg tijdens de inval van de Duitsers opgeblazen. (Gelders Archief 1560-1696)

'De Avonden' van ReveBob van Amerongen, de man…
Auschwitz - de Judenrampe (Hans Citroen)
Auschwitz - de Judenrampe (Hans Citroen)In Auschwitz-de Judenrampe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: