Adriaen van de Velde terug in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder zijn vanaf vrijdag 24 juni 2016 vijf schilderijen te zien van Adriaen van de Velde. De ‘passieserie’ werd in 1664 speciaal voor de Amsterdamse zolderkerk gemaakt, maar verhuisde in 1670 naar een andere Amsterdamse huiskerk. Begin jaren negentig bleek dat de werken in de Augustinuskerk in Amsterdam-Noord hingen. De schilderijen van Adriaen van de Velde zijn nu weer sinds lange tijd op de plek te zien zijn waar ze oorspronkelijk bedoeld waren.

Opdrachtgever

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

De rijke Amsterdamse Sybilla Fontein gaf Adriaen van de Velde in 1664 opdracht om een passieserie te schilderen. Ze was één van de geestelijke dochters van pater Petrus Parmentier, de eerste priester en huurder van de kerk. Fontein betaalde er 250 gulden voor. In die tijd een enorm bedrag, het was namelijk bijna een jaarloon. Van de Velde is vooral bekend van de landschappen die hij schilderde.

Hij staat tegenwoordig bekend als een van de beste landschapsschilders van de Gouden Eeuw. Het is daarom uitzonderlijk dat hij deze religieuze scènes maakte. De vijf schilderijen die het lijden van Christus verbeelden hebben van 1664 tot 1670 in de zolderkerk gehangen.

Verhuisd

In 1670 is de hele serie met priester Petrus Parmentier meeverhuisd naar een huiskerk aan de Oudezijds Achterburgwal. Ruim driehonderd jaar later bleek dat de schilderijen inmiddels in de Augustinuskerk in Amsterdam-Noord hingen. Onderzoek wees uit dat de serie speciaal voor de zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder was gemaakt. Toen de Augustinuskerk twee jaar geleden werd gesloten kreeg Museum Ons’ Lieve Heer op Solder de schilderijen in bruikleen.

- advertentie -

Als eerste werd ‘De Doornenkoning’ gerestaureerd in 2013 waarna het schilderij permanent werd tentoongesteld. Nu is de serie als geheel te bekijken op haar oorspronkelijke plek. Dit is naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum die te zien zal zijn van 24 juni tot 25 september. De andere vier doeken zullen de komende jaren gerestaureerd worden.

~ Amsterdam Museum

Boek: Adriaen van de Velde – Dutch Master of Landscape

Vincent van Gogh volgens John Peter Russell, 1886
De Canadese schrijver en kunstenaar Douglas Coupland is op zoek naar een…
The Belarussian State Museum of the History of the Great Patriotic War - cc
Deze week was het op de kop af 75 jaar geleden dat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: