Amerika stuurde in 1939 boot vol Joodse vluchtelingen terug

De tragische tocht van de St. Louis, 1939

Herinneringscentrum Kamp Westerbork opent vrijdag (Wereldvluchtelingendag) de tentoonstelling Bootvluchtelingen – De tragische tocht van de St. Louis, 1939. Hierin wordt het verhaal verteld van Joodse vluchtelingen uit Duitsland in 1939 aan de hand van interviews, documenten en foto’s.

De St. Louis in Hamburg

De St. Louis in Hamburg

Als het passagiersschip de St. Louis op 13 mei 1939 de haven van Hamburg verlaat, bestaat het grootste gedeelte van de ruim negenhonderd passagiers uit Duitse Joden. Zij hoopten via de Cubaanse hoofdstad Havanna geldige visa voor de Verenigde Staten te krijgen. Dit liep echter anders dan verwacht toen de Cubaanse autoriteiten weigerden de vluchtelingen van de St. Louis toe te laten. Ook de VS hielden hun grenzen gesloten, zodat het schip onverrichterzake terug moest keren naar Europa.


Koortsachtig overleg leidde ertoe dat uiteindelijk Frankrijk, Engeland, België en Nederland bereid waren hen op te nemen. De Duits-Joodse vluchtelingen kwamen op 20 juni 1939, precies 75 jaar geleden, aan in Rotterdam en werden over een drietal opvangplaatsen verspreid, waaronder vluchtelingenkamp Westerbork.

Het boek Schipper naast God van Jan de Hartog is op deze geschiedenis gebaseerd.

- advertentie -

De tentoonstelling Bootvluchtelingen – De tragische tocht van de St. Louis, 1939 vertelt het verhaal van deze vluchtelingen en is te zien vanaf 20 juni tot en met 31 augustus 2014.

No One Wanted Us – The Tragic Voyage of the SS St. Louis

Openingsfoto: Vluchtelingen aan boord van de St. Louis (Kamp Westerbork)

Oranjemolen nu (muZEEum)Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen…
Mauritshuis gooit hekken los (Ivo Hoekstra / Mauritshuis)
Mauritshuis gooit hekken los Na een verbouwing van twee jaar wordt het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: