Auschwitz-bewaker overlijdt kort voor uitlevering

Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchng

Barak in Auschwitz – Foto: stock.xchng

Een oud-SS’er die waarschijnlijk door Amerika zou worden uitgeleverd aan Duitsland, is onlangs op 89-jarige leeftijd overleden.


Deze week bepaalde een Amerikaanse rechtbank dat de man, Johann Breyer, aan Duitsland uitgeleverd kon worden. Hij bleek kort daarvoor echter te zijn overleden. Breyer werd geboren in Tsjechoslowakije en sloot zich op zijn zeventiende aan bij de Waffen-SS.

De man heeft toegegeven als bewaker in Auschwitz te hebben gewerkt. Hij beweerde echter geen idee te hebben van wat zich in het kamp afspeelde. Zeven jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij naar Amerika.

Vorige maand werd hij op verzoek van Duitsland opgepakt. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij het vermoorden van de Joden die tussen mei en oktober 1944 in Auschwitz aankwamen.

- advertentie -
De plaats waar Von Stauffenberg en enkele andere samenzweerders werden geëxecuteerd
Held van de democratische BondsrepubliekHet is vandaag zeventig…
Haven van Sebastopol na beleg van de stad - Bundesarchiv
Dat de Russen waarde hechten aan de Krim, heeft ook de recente…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: