Dark
Light

Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning (93) voor de rechter

1 minuut leestijd
Reinhold Hanning was onderdeel van de Totenkopf-divisie van de SS in Auschwitz
Reinhold Hanning was onderdeel van de Totenkopf-divisie van de SS in Auschwitz

De 93-jarige Reinhold Hanning werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in het beruchte concentratiekamp Auschwitz. In februari moet hij zich in Duitsland voor de rechter verantwoorden.

De Duitser wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op zeker 170.000 Joden. Reinhold Hanning maakte als sergeant onderdeel uit van de Totenkopf-divisie van de SS. Van januari 1943 tot juni 1944 werkte hij als bewaker in Auschwitz. Hij zou onder meer de binnenkomende transporten hebben bewaakt. Hanning heeft erkend dat hij in Auschwitz heeft gewerkt. Volgens hem was hij echter niet werkzaam in Birkenau, waar de meeste massamoorden plaatsvonden.

Uit medisch onderzoek is gebleken dat de Duitser fit genoeg is voor een proces. De zittingen duren vanwege de gezondheid en leeftijd van Hanning echter steeds niet langer dan twee uur.

Oskar Gröning

In Duitsland worden nog altijd oud-bewakers opgespoord om hen alsnog te veroordelen. Eerder dit jaar werd de 94-jarige oud-kampbewaker Oskar Gröning nog veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege medeplichtigheid aan de moord op duizenden Joden.

Boek: De fotograaf van Auschwitz

×