Beroep in zaak Siert Bruins

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag - Still NOS-video

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag – Still NOS-video

Een week geleden bepaalde de Duitse rechter dat oorlogsmisdadiger Siert Bruins niet kon worden veroordeeld voor moord op de Nederlandse verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema. De aanklagers hebben nu besloten in beroep te gaan.


De rechtbank stelde vorige week dat er onvoldoende bewijs was dat Bruins degene was die de verzetsman in 1944 om het leven bracht. Volgens de rechtbank kan zoveel jaar na dato ook niet meer worden bewezen dat Aldert Klaas Dijkema “argeloos” was op het moment dat hij werd doodgeschoten en omdat de termijn voor doodslag is verjaard, werd Bruins niet veroordeeld.

Dat Bruins betrokken was bij de dood van de verzetsman staat vast, maar hij heeft zelf heeft steeds beweerd dat zijn inmiddels overleden kompaan August Neuhäuser de fatale kogels loste.

Aanklager Andreas Brendel – die levenslang had geëist tegen Bruins – heeft besloten in beroep te gaan. Volgens hem is er wel degelijk bewijs voor moord.

- advertentie -
De afscheidsbrief van Ans van Dijk - NIOD
De afscheidsbrief van Ans van Dijk - NIODHet…
Rondleiding Nationaal Monument Kamp Vught (Jan van de Ven)
Nationaal Monument Kamp Vught (Jan van de Ven)Nationaal…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: