Bijzondere brief van Napoleon opgedoken

De brief van Napoleon (Cartografisch Antiquariaat Edward Wells)

Antiquair Harald Fredriks uit Ermelo heeft in Normandië een bijzondere brief van Napoleon Bonaparte gevonden. Voor zover bekend is het de enige brief van Napoleon waarin de Pyramide van Austerlitz wordt genoemd.

Deze Pyramide van Austerlitz werd ruim tweehonderd jaar geleden door troepen van Napoleon gebouwd en bevindt zich op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De zesendertig meter hoge piramide werd opgericht als eerbetoon aan Napoleon en moest daarnaast een monument zijn dat nog eeuwen zou bewijzen dat de Fransen in Nederland waren. Bij de bouw werd de Egyptische piramide van Gizeh als inspiratiebron genomen.


De ontdekte brief is voor zover bekend de enige brief waarin Napoleon het over dit bijzondere monument heeft. Napoleon schreef de brief aan zijn generaal Auguste de Marmont, toentertijd bevelhebber van het Frans-Bataafse leger in Nederland. De datering luidt “le 10 Brumaire An 13” (01 november 1804) en de brief werd verzonden vanuit Saint Cloud. Volgens Fredriks gaat het om “één van de voor ons land mooiste brieven van Napoleon”.

- advertentie -

De brief is met ganzenveer geschreven op hoge kwaliteit velijnpapier met gouden rand. Aanstaande donderdag wordt de brief officieel gepresenteerd op Slot Zeist. Het is de verwachting dat de brief over enige tijd te koop wordt aangeboden.

Nederlandse vertaling van de brief:

Mijnheer generaal Marmont, commandant van het Kamp Utrecht

In uw brief van 22 oktober (1804) kondigt u aan dat het monument dat het leger heeft opgericht is voltooid. Ik waardeer, zoals ik doe toekomen, de gevoelens die de soldaat bezield hebben in deze omstandigheid, maar bovenal zie ik graag deze grote en verheven ideeën die heden ten dage karakteriserend zijn voor de Franse soldaat, als resultaat van de verworven roem en als voorteken van de roem die hij in de toekomst zal gaan verwerven. Daarom vraag ik God dat hij u zal behoeden.

Getekend te Saint Cloud, 01 november 1804

Napoleon.

Gerelateerde boeken:

Pablo NerudaHet lichaam van de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar…
Czaar Peterhuisje - Foto: Zaans Museum"Als Poetin niet naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: