‘De Boerenoorlog’ is beste geschiedenisboek

De Boerenoorlog - Martin Bossenbroek

De Boerenoorlog – Martin Bossenbroek

Het boek ‘De Boerenoorlog’ van Martin Bossenbroek is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2013. Dat is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT. Volgens de jury is het boek ‘origineel, meeslepend en uitmuntend geschreven’.


De Libris Geschiedenis Prijs gaat jaarlijks naar het beste historische boek van dat jaar. Criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

Juryvoorzitter Nout Wellink overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2013 zondag tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Martin Bossenbroek vertelt in het winnende boek het verhaal van de Boerenoorlog (1899-1902). In zijn boek belicht hij de verschillende kanten van het conflict én besteedt hij aandacht aan de cruciale Nederlandse inbreng.

De jury over het boek:

- advertentie -

“Bossenbroek heeft een bijna oubollig onderwerp opgefrist en een leerzaam boek geschreven voor de lezer van nu. Het geeft inzicht in diplomatieke bewegingen op hoog niveau en in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid-Afrika. Zo helpt het boek om huidige veranderingen en gevoeligheden te begrijpen. Bossenbroek slaagt er ogenschijnlijk moeiteloos in de lezer te verplaatsen naar een andere tijd. Dat maakt De Boerenoorlog bijna een epos.”

Martin Bossenbroek is historicus, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Eerder publiceerde hij boeken als Holland op zijn Breedst en De Meelstreep.

De viool van bandleider Wallace Hartley - Foto: .henry-aldridge.co.uk
Jovanka Broz, weduwe van Tito

[caption id="attachment_37857" align="alignleft" width="265"] Jovanka Broz, weduwe van Tito

Jovanka Broz, de weduwe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: