Boomstamkano gevonden bij Houten-Castellum

De boomstamkano werd vrijdag met behulp van een kraan gelicht – Foto: RCE

Archeologen hebben bij een opgraving in Houten-Castellum een boomstamkano van ongeveer 2500 jaar oud gevonden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft dat bekendgemaakt.

De gevonden kano heeft een lengte van zeven meter en is gehouwen uit één stuk eikenboomstam. Volgens de rijksdienst gaat het om de eerste complete kano uit deze periode die in Nederland is gevonden. De opgravingen bij Houten-Castellum zouden eigenlijk begin deze maand beëindigd worden, maar vanwege de vondst van de kano werden de werkzaamheden verlengd.- advertentie -

Voor de verplaatsing van de kano was er een ijzeren bak omheen geschoven – Foto: RCE

Afgelopen vrijdag is de ongeveer 2500 jaar oude kano met behulp van een kraan gelicht. Voor die tijd was er al een ijzeren bak om het oude vaartuig geschoven. De kano is overgebracht naar Lelystad waar de afdeling Scheepsarcheologie van de RCE nader onderzoek zal verrichten en zorg zal dragen voor de eerste conservering.

Het archeologisch onderzoek bij Houten-Castellum vond plaats naar aanleiding van een bouwproject. De werkzaamheden startten december vorig jaar. Tijdens de opgravingen zijn ontdekkingen gedaan die archeologen meer informatie geven over het leven in de ijzertijd en Romeinse tijd (ca. 500 v.Chr.-200 na Chr.). In deze periode liep in het onderzochte gebied een geul met water. De RCE:

Op de hogere delen stonden boerderijen en lagen akkers. Deze werden druk bewoond en bewerkt en de aanwezigheid van drenkkuilen en afdrukken van koeienpoten geven aan dat er ook vee ronddwaalde. In de geul zijn honderdduizenden resten aangetroffen, waaronder metalen spelden, visfuiken, resten van een bruggen en menselijk en dierlijk botmateriaal.

In de buurt van de boomstamkano zijn verschillende menselijke resten gevonden. Het archeologisch onderzoek is uitgevoerd door ACVU-HBS.

foto-waterput
De waterput - Foto's: Drents MuseumDe restanten van de…
caligula-park-warschau
Buste van Caligula in een park in WarschauIn Rome…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: