Brussel erkent betrokkenheid bij deportatie Joden

Brussel erkent betrokkenheid bij deportatie Joden

De stad Brussel heeft maandag officieel erkend dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog actief heeft meegeholpen bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de Association pour la mémoire de la Shoah.

De burgemeester van de stad, Freddy Thielemans, wees er tijdens een ceremonie op dat oorlogsburgemeester Joseph Vandemeulebroek er in 1940 akkoord mee ging dat er een register werd opgesteld waarin de namen van 5640 Joden werden genoemd.Volgens de huidige burgemeester hadden de arrestaties en de razia van september 1942 zonder dat register een minder grote impact gehad.

- advertentie -

In de nacht van 3 op 4 september 1940 werd de eerste razzia van België in Brussel gehouden. Er werden toen 718 Joden opgepakt en gedeporteerd naar concentratiekampen. De Duitsers maakten bij de razzia gebruik van het register dat door het stadsbestuur was opgesteld.

Burgemeester Vandemeulebroek werd in 1942 door de Duitsers vervangen door de Vlaams-nationalist Jan Grauls. Deze burgemeester weigerde tijdens de oorlog Jodensterren te verspreiden en verbood het de politie om deel te nemen aan razzia´s.

De huidige burgemeester van Brussel heeft het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma/Ceges) gevraagd een onderzoek in te stellen naar de rol van de gemeente bij de deportatie van Joden.

In de Tweede Wereldoorlog werd 37 procent van de Brusselse Joden gedeporteerd. In Antwerpen lag dat percentage met 66 procent nog een stuk hoger. Van de 56.000 Joden die aan het begin van de oorlog in België woonden, werden er ruim 25.000 naar nazikampen gedeporteerd. Nog geen vijf procent van hen overleefde de oorlog.

Bos Hooghalen - Foto: Peter HeelingHerinneringscentrum Kamp Westerbork heeft…
Slag om Arnhem - Hotel HartensteinBij uitgeverij PelikaanPers is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: