Dark
Light

Brussel

Artikelen over de geschiedenis van Brussel Bekijk ook: Bezienswaardigheden in Brussel ...en: Artikelen over de Belgische geschiedenis
Oude afbeelding van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

Zien en gezien worden, dat was het motto van de liberale burgerij in de negentiende eeuw. In alle Europese steden ontwikkelden zich plekken die zich leenden als ‘uitstalramen’ van die nieuwe sociale klasse. Zo ook de Brusselse Sint Hubertusgalerijen, een van de eerste overdekte winkelwandeloorden waar ze met hun nieuw verworven status konden pronken.
8 minuten leestijd

Zwans, een verzet vermomd in humor

Niet zwanzen, hé! Zo luidt de (Belgische) uitdrukking die verbazing, twijfel, ongeloof… vertolkt. Vaak draait het rond een grap, een kwajongenstreek. Zwanzers nemen medemensen graag beet. Altijd met een olijke, vaak absurde en toch verfijnde kwinkslag.
11 minuten leestijd
Wetstraat 16 in Brussel

Wetstraat 16 – Kanselarij van de Eerste Minister

De Wetstraat 16 komt als politiek machtscentrum van de Belgische federale regering vaak ter sprake in de media. Niet verwonderlijk, want op dit adres bevindt zich immers het kantoor van de premier, zijn kabinet en kanselarij.
3 minuten leestijd
Manneken Pis, ook zeer populair bij toeristen

Manneken Pis – Vaandeldrager van de Brusselse zwans

De bekendste Brusselaar van heel de wereld is hij. Het kleine, bronzen ventje dat tegen de wind in pist. De anarchistische dreumes die de goegemeente en dictatoren zwijgend tergt. Een alternatief historisch verhaal over Manneken Pis.
9 minuten leestijd
1 2 3 8

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

×