Collectie letterproeven en grafische documentatie gedigitaliseerd

Letterproef van de Duitse gieterij Haenel, uit ca. 1842

De collectie letterproeven en grafische documentatie van Museum Enschedé en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdan (UvA) wordt digitaal ontsloten.

Stichting Grafivisie kende onlangs een belangrijke subsidie aan de Bijzondere Collecties toe. Met die subsidie wordt de druktechnische documentatie en de collectie letterproeven van de Bijzondere Collecties en Museum Enschedé voor een breed publiek digitaal toegankelijk gemaakt. Stichting Grafivisie zet zich onder meer in voor het behoud van het erfgoed van de grafische sector in Nederland.


De afdeling van de UvA beschikt over een grote collectie druk- en machinetechnische documentatie, afkomstig van de Lettergieterij Amsterdam (Tetterode) en van het Instituut voor Grafische Techniek TNO (IGT). Het materiaal van Tetterode dateert vooral uit de periode voor 1945, het materiaal van het IGT is van later datum.

De collectie bestaat uit handleidingen, reclamemateriaal, folders en catalogi van leveranciers. Daarnaast beheren de Bijzondere Collecties en Museum Enschedé circa 13.500 letterproeven. Deze werden door lettergieterijen, uitgeverijen of drukkerijen uitgebracht om de bij het bedrijf beschikbare lettertypen te tonen. Veel moderne vormgevers laten zich inspireren door dit materiaal.

Bijzondere Collecties en Museum Enschedé werken al enige tijd samen aan het toegankelijk maken van hun internationaal belangrijke typografische collecties. Het digitaliseringsproject is vernoemd naar Jan Hein Koningsveld (1946-2010), die bestuurlijk actief was in de grafimedia industrie. Hij was ook de oprichter en voorzitter van de Stichting Grafivisie.

Illustratie uit een catalogus van de leverancier van grafische machines Karl Krause te Leipzig uit 1904

Deel van het Minoïsche paleis van Knossos op Kreta
[caption id="attachment_18433" align="alignleft" width="265"]Bor De Wolf - Still YouTubeStemacteur Ger Smit is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: