Desi Bouterse: vergeef Nederland om slavernij

Foto: CC/Antoine Taveneaux

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft maandag tijdens een herdenking van de afschaffing van de slavernij gezegd dat het tijd is om de kolonisator van toen te vergeven.

Bouterse deed zijn uitspraak tijdens een officiële herdenking in Paramaribo. Hij riep de Surinamers op Nederland te vergeven voor “de martelingen en mensonterende zaken” die tijdens de slavernij plaatsvonden. De president zei onder meer:


We hoeven niet steeds alleen maar achterom te kijken. Al waren het zware dagen, laten we die periode toch afsluiten. Wanneer de oude kolonisator vraagt om vergeving, laten wij hen dan ook vergeven.

Bouterse vroeg zijn toehoorders hierna of ze bereid waren Nederland te vergeven. Hierop werd met instemmend gejuich gereageerd.

Diepe spijt

Maandag werd ook in Nederland en op de Nederlandse Antillen herdacht dat de slavernij op 1 juli 1863 werd afgeschaft. Bij het nationaal monument slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark vond een officiële herdenkingsplechtigheid plaats die ook werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Namens de regering betuigde minister Lodewijk Asscher tijdens die bijeenkomst zijn “diepe spijt” over het Nederlandse slavernijverleden.

Bouterse vergeeft Nederland slavernij

Gerelateerde boeken:

Nationaal monument slavernijverleden - Foto: CC/Arthena In het Amsterdamse…
VrijheidsbeeldHet Vrijheidsbeeld in New York kan vanaf aankomende donderdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: