Een ode aan de ansichtkaart

S. Bailie, Saint-Sauveur, Bruxelles, ca.1910 – © MFA, Boston.

Vandaag de dag versturen we elkaar doorlopend berichten. Via SMS, Twitter, Facebook of bijvoorbeeld Whatsapp. In de decennia rond 1900 bestonden deze moderne communicatiemiddelen uiteraard nog niet. Toen was het gebruikelijk elkaar ansichtkaarten te sturen.

Het Museum of Fine Arts staat de komende maanden met een speciale tentoonstelling stil bij deze inmiddels wat ouderwetse manier van communiceren. Natuurlijk komt lang niet binnenkort in Boston en daarom plaatsen we op Historiek een aantal van de ansichtkaarten die in de tentoonstelling zijn opgenomen.

Het museum toont in totaal zo’n vierhonderd ansichtkaarten, afkomstig uit de collectie van Leonard A. Lauder. Volgens het museum zijn de kaarten onder meer interessant omdat tijdens de hoogtijdagen van de ansichtkaart ook veel grote kunstenaars ontwerpen maakten voor kaarten. Daarnaast zijn er veel “mooie en interessante kaarten” gemaakt door kunstenaars van wie de naam momenteel nauwelijks nog bekend is.

- advertentie -

Enkele kaarten uit de tentoonstelling:


cattelan-hitler
Het beeld van de biddende Hitler - Still YouTubeIn…
Legermuseum in Delft - Foto: CC/M.MinderhoudHet Legermuseum in Delft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: