Eindhoven heeft lichtgevend Van Gogh-fietspad

De stad Eindhoven heeft sinds deze week een zogenaamd Van Gogh-fietspad. Het fietspad is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde die zich daarbij liet inspireren door De Sterrennacht, een bekend schilderij van Vincent van Gogh.

De sterrennacht - Vincent van Gogh, 1889

De sterrennacht – Vincent van Gogh, 1889

Het zeshonderd meter lange fietspad, dat is gemaakt van lichtgevende steentjes, werd woensdag onthuld door prinses Laurentien en de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel. Het bevindt zich tussen Eindhoven en Nuenen, in de buurt van de plek waar Van Gogh enkele jaren woonde.


Kunstenaar Daan Roosegaarde wil gebruikers van het fietspad het gevoel geven dat ze door het kunstwerk van Vincent van Gogh fietste. In het pad zijn duizenden lichtgevende steentjes gebruikt.

Van Gogh-herdenking

De Sterrennacht behoort tot de bekendere werken van Van Gogh. De kunstenaar maakte het schilderij in 1889 tijdens een ziekenhuisopname. Het werk bevindt zich in de collectie van het Museum of Modern Art in New York.

- advertentie -

De opening van het Van Gogh-fietspad was de aftrap van een grote internationale Van Gogh-herdenking. Het is volgend jaar exact 125 jaar geleden dat de kunstenaar overleed.

Lees ook: Spelen met de Sterrennacht van Vincent van Gogh

facebook.com/luisterennaarvrijheid
De provincie Drenthe heeft een groot kunstwerk van de hand van Maria…
Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout (Prinsenhof)
Museum Prinsenhof Delft heeft een crowdfundingsactie opgezet om een bijzonder zeventiende-eeuws schilderij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: