Europese samenwerking voor bedreigd religieus erfgoed

Kerkje in Beieren - Foto: stock.xchng

Kerkje in Beieren – Foto: stock.xchng

Verschillende Europese instellingen, waaronder Museum Catherijneconvent in Utrecht, gaan een samenwerking aan op het gebied van erfgoed in kerken en kloosters. Dit omdat er, vanwege de jaarlijkse sluiting van honderden kerken en kloosters, grote bedreigingen afkomen op het Europese erfgoed en de kerkinterieurs.


Museum Catherijneconvent heeft voor begin volgende maand het seminar ‘Movable Religious Heritage’ georganiseerd dat het startpunt voor de samenwerking vormt.

Steeds meer kerken en kloosters in heel Europa moeten noodgedwongen hun deuren sluiten. Dit komt enerzijds door de toenemende secularisatie, anderzijds door de trek van het platteland naar de stad. Dit heeft grote gevolgen voor de geloofsgemeenschappen en hun gebouwen. Catharijneconvent:

- advertentie -

Hoe moeten we omgaan met dit religieus erfgoed? Wat gebeurt er met religieuze kunstvoorwerpen en kerkinterieurs? Welke initiatieven en hulpmiddelen worden er geboden en welke wettelijke maatregelen zijn er? Allemaal vragen die tijdens het tweedaagse seminar aan de orde zullen komen. Deelnemers uit meer dan vijftien Europese landen zullen aanwezig zijn. Europese samenwerking is van belang om de initiatieven kracht bij te zetten en het religieus erfgoed ook in Europa onder de aandacht te brengen. Er zal daarom een statement over het belang van het religieus erfgoed worden aangeboden aan een lid van het Europees parlement.

Het Utrechtse wil zich na het seminar actief blijven inzetten om het belangrijke erfgoed op de Europese (politieke) agenda te krijgen en te houden. Het seminar wordt mede georganiseerd door de Europese netwerkorganisatie Future for Religious Heritage (FRH) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Gewatteerde kamerjas van katoen - ca. 1740 (Rijksmuseum)
Graftombes in de Taj Mahal

[caption id="attachment_37887" align="alignnone" width="600"] Taj Mahal

De Taj Mahal in de Indiase provincie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: