Fundamenten middeleeuws kasteel gevonden

Bij het Brabantse dorp Giessen zijn de fundamenten gevonden van een kasteel uit de dertiende eeuw. Dat meldt Omroep Brabant donderdag.

De vondst is gedaan aan de Giessense Burgstraat. Hier worden binnenkort nieuwe huizen gebouwd.


Voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden vond bodemonderzoek plaats en stuitten archeologen op de fundamenten van het kasteel. Het blijkt om het kasteel van de Heren van Giessen te gaan. Dit kasteel werd aan het begin van de veertiende eeuw gesloopt. De Heren van Giessen bouwden toen in de buurt een nieuw onderkomen.

- advertentie -

Omdat het kasteel op oude kaarten niet werd vermeld, was niet duidelijk waar het zich bevond. Dat de vondst is gedaan aan de Giessense Burgstraat is volgens een bij de opgraving betrokken archeoloog puur toeval. De muur blijkt ruim een meter dik en is opgebouwd uit zogenaamde kloostermoppen.

Bij de eerste proefopgraving zijn behalve de fundamenten ook aardewerk en een paardenschedel gevonden. De schedel werd gevonden in resten van de slotgracht. Tot begin volgende week doen archeologen opgravingen rond de vindplaats.

Gerelateerde boeken:

PRIKBORD - De tentoonstelling 'Kom binnen... de eerste stadspoorten van Bergen op…
Voorzijde van het geveilde biljet - Afb: MPO Bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: